Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima 2020. Joe Biden u srijedu je predsjednika Donalda Trumpa nazvao izdajnikom i zahtijevao njegovu smjenu.

Biden, koji je govorio u Rochesteru, New Hampshire, rekao je da je Trump, govorieći o državnim interesima, prekršio predsjedničku zakletvu, i da je time izdao američku naciju. On je rekao da se američki predsjednik treba opozvati.

Nedavno je u anonimnom objelodanjivanju pisalo da je Trump krajem jula telefonom nazvao ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, kako bi od njega tražio informacije koje bi mogle povrijediti demokratskog kandidata Joea Bidena, koji je ujedno i njegov glavni rival na predstojećim izborima.

Kaže se da je Trump obećao Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 250 miliona američkih dolara u zamjenu za istragu navodne korupcije od strane Bidena i njegovog sina. Nakon skandala, započela je istraga Trumpa po nalogu predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Najmanje 225 članova Doma do sada je podržalo Trumpov opoziv.