Grupa aktivista u Londonu zatražila je da se Ikbale Beriša Huduti, koja je u pritvoru zbog objave na društvenoj mreži, pusti na slobodu. 

Sud na Kosovu odredio je pritvor muslimanskoj aktivistici do datuma suđenja, zbog objave na društvenoj mreži u kojoj je kritikovala američki atentat na iranskog antiterorističkog generala Kasima Sulejmanija.

Za demonstrante koji su se jučer okupili u Londonu, pritvor Ikbale Beriša dio je šireg napada na slobodu govora na društvenim mrežama, posebno vezano za iranskog generala Sulejmanija.

Šef Islamske komisije za ljudska prava, Masoud Šadžareh, napisao je pismo ambasadoru Kosova u Londonu izražavajući zabrinutost zbog hapšenja i pritrova Ikbale Beriša Huduti, majke troje djece, zbog objave na društvenoj mreži Facebook.

Kosovo se politički smatra proameričkog zemljom, a u Prištini se nalaze bulevari nazvani po američkim predsjednicima Bilom Klintonom i Džordžom Bušem.

Kosovsko političko vodstvo podržalo je američki atentat na iranskog generala, a strahuje se da su najveće žrtve američkih sankcija u svijetu sloboda govora i alternativni stavovi.