Tokom današnje komemoracije povodom godišnjice masakra na Markalama, a nakon završetka govora predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirze Čelika, prisutnima se iz publike obratio općinski vijećnik Jasmin Šaljić, koji je upozorio da se ne treba koristiti termin “stradali”.

Organizator komemoracije je na velikom plakatu naveo da se radi o “Danu sjećanja na sve stradale građane u periodu opsade Sarajeva 1992.-1995”. Šaljić je također izrazio nezadovoljstvo što na bini Narodnog pozorišta nije bilo zastave Bosne i Hercegovine.

– Moramo znati ko nas je pobio, ko je pobio ove ljude. Jesu li nas četnici gađali ili je bila saobraćajna nezgoda 5. februara? Gdje god da dođem niko, ni Mandić ni Brčić ni Grabovica, niko da kaže ko nas je pobio. Ko? Agresor nas je gađao granatama, nisu se građani sami granatirali. Sram vas bilo. Ovo je negiranje zločina i genocida – poručio je Šaljić, kako su prenijeli mediji sa lica mjesta.

Šaljić je potom izašao za govornicu, te sa nje poručio kako su ljudi pobijeni, a ne da su “stradali”.

– Ovo su opasne fraze kada se govori stradao, a ne agresija. Ko je ispalio granatu, jesu li to Vojnici RS-a? Je li nas nečega strah u našem gradu, da kažemo ko nas je ubio? Odjednom niko nije obilježio agresora. Nema logike, niti ima države, poručio je sa govornice Šaljić.

Svoje izlaganje je završio porukom da “žrtve ubijaju svaki put kada se izbjegava reći ko ih je ubio”.

(index.ba)