Zajednički informativni brifing o Siriji održan između Trumpa, američkog predsjednika, i kongresmena u Bijeloj kući, polovično je okončan zbog Trumpove uvrede predsjedavajućoj Predstavničkog doma.

Govoreći s neviđenim bijesom, Trump je predsjedavajuću Predstavničkog doma opisao kao "trećerazrednog političara". Nakon što je Nancy Pelosi napustila sastanak, mnogi drugi članovi demokrati su također napustili ovaj sastanak. Nakon što je napustila sastanak, Nancy Pelosi je rekla novinarima da je kongresno glasanje protiv Trumpove odluke o Siriji razljutilo Trumpa.

Dvojac je imao jučer sastanak u Bijeloj kući, a tema je bila situacija u Siriji. Susret je završio svađom, a tom prilikom pale su i teške riječi.

Kao što je poznato, Pelosi je žestoko kritizirala Trumpa što je, kako je navela, popustio pred turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u njegovoj vojnoj akciji na sjeveroistoku Sirije.

- Pelosi i Trump imali su izuzetno žustar sastanak. On ju je vrijeđao i nazvao je trećerazrednom političarkom - kazao je Chuck Schumer, čelnik demokrata u Senatu.

Nakon toga je Pelosi napustila sastanak, a u kasnijem obraćanju novinarima kazala da je Tramp bio izuzetno "potresen" zbog njegovih poteza u Siriji i da je doživio "slom" pred nekoliko članova administracije.

Ranije na sastanku, Predstavnički dom američkog parlamenta je glasao, kako bi osudio odluku predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih trupa sa sjeveroistoka Sirije.

U skladu s tim, američki izaslanici smatraju da je Trumpova odluka utrla put turskoj operaciji protiv Kurda. S desecima demokrata, koji su se pridružili republikanskoj većini, 354 delegata glasala su za rezoluciju, a 60 ih je glasalo protiv, rekavši veliko "NE" Trumpovoj vanjskoj politici o Siriji.