Britanija i EU su napokon postigli dogovor oko Brexita, potvrđeno je za vrijeme današnjeg EU summita u Bruxellesu. Informaciju je prije nekoliko trenutaka potvrdio predsjednik EU komisije, Jean-Claude Juncker. No, iako je ovo korak naprijed, problemi oko implementacije ovog sporazuma tek će doći na red. Naime, zastupnici u britanskom parlamentu sada bi trebali prihvatiti isti, ali neki se već sada protive tome, primjerice zastupnici iz sjevernoirske stranke DUP (Demokratska unionistička stranka), pošto novi sporazum predviđa "drugačiji tretman" za Sjevernu Irsku nakon Brexita (odnosno Sjeverna Irska ostala bi povezanija s EU-om, naročito kada je riječ o trgovini, odnosno transferu dobara). 

Britanski premijer Boris Johnson poručio je kako je riječ o "fantastičnom novom sporazumu koji kontrolu vraća Britaniji" te je pozvao parlament da prihvati isti na sjednici koja će se održati u subotu.

No, osim DUP-a čini se da se i glavna opozicijska stranka protivi istome - naime, lider Laburista, Jeremy Corbyn, poručio je kako mu se ovaj novi sporazum čini "još gorim" od prethodnog kojeg je isposlovala premijerka Theresa May te je rekao kako bi zastupnici u subotu trebali "odbaciti" isti.

Što ovo sve znači? Neki će reći da je to samo "Borisova igra" te da je on zapravo već sada siguran da novi sporazum neće proći u parlamentu (brojni zastupnici već sada prosvjeduju da je vremena za detaljno proučavanje sporazuma premalo pošto se od njih očekuje da glasaju ove subote) - što ako ne prođe? Uzevši u obzir da je ovo u neku ruku "zadnja šansa" za "pristojni Brexit", ako ista propadne (odnosno ako zastupnici sporazum u subotu odbace), onda ostaje još samo jedna mogućnost - "kaotični Brexit" za dva tjedna. Je li to možda tajni plan Borisa Johnsona sve ovo vrijeme? Neki misle da je, neki pak misle da zapravo ni nema plana te da je sve ovo tek improvizacija unutar jedne kaotične situacije. U svakom slučaju, sjednica britanskog parlamenta u subotu bit će jako zanimljiva.

(advance.hr)