Brendon Brajant, koji je nekada služio u američkoj vojsci kao operater dronova, u intervjuu je govorio o zločinima koje su Amerikanci počinili u Afganistanu. 

Prema izvještaju lista The Independent, on je u televizijskom intervjuu govorio o poslovima koje je morao završavati u američkoj vojsci i rekao da su „oni gori i od nacista“.

Brajant je šest godina služio u vojsci, te je iz vojne baze u Las Vegasu, navodio američke bespilotne letjelice u Afganistanu.

O razlogu napuštanja američke mornarice, Brajant je ispričao:

„Kada je u Afganistanu trebala biti gađana jedna zgrada, vidio sam da iz nje izlazi neko dijete. Kada sam to javio svom nadređenom, primio sam naređenje da nastavim operaciju“.

Nadređeni mu je rekao: To što si vidio bio je samo jedan prokleti pas. Baci bombu!“

Nakon ovog događaja, bivši operater dao je ostavku i počeo javno govoriti o Pentagonovom programu bespilotnih letjelica.

Brajant kaže da je u toku svog služenja učestvovao u ubijanju brojnih osoba i uništenju ciljeva, među kojima su bile i žene i djeca.

U bolnim prisjećanjima, on je govorio o scenama raskomadanih tijela i krvi, nakon gađanja iz dronova.

„Ono što sam tamo vidio bilo je potpuno suprotno onome što sam naučio o časti, pravdi i ratnim vježbama. Plašilo me to što su osobe u vojsci toliko neobazrive prema tome. Mi u Americi smo bili sigurni, ali oni tamo ne“ – rekao je on i dodao da su ga nadređeni kažnjavali jer nije bio siguran u ispravnost svojih postupaka.

Nakon što je počeo širiti istinu o američkim dronovima u Afganistanu, Brajant i njegova porodica primili su brojne prijetnje, te su ih napustili prijatelji i porodica.