Ubjedljiva većina zastupnika u Evropskom parlamentu osudila je američki bliskoistočni plan koji navodno za cilj ima okončati palestinsko-izraelske sukobe, rekavši da on krši međunarodni zakon. 

Tokom zasjedanja u Strazburu u utorak, zastupnici su kazali da je plan koji je predstavila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kontradiktoran međunarodnom zakonu i da je pristrasan i na strani režima u Tel Avivu.

Nizozemska zastupnica Kati Piri rekla je da je američki plan jednostran, ilegalan i namjerno prokovativan, te da za cilj ima legalizaciju naselja i pripajanje Zapadne Obale i da rizikuje još veće patnje za palestinski narod.

Ono što američki predsjednik naziva „sporazumom stoljeća“ je ciničan plan dvojice desničarskih lidera koji traže podršku pred izbore, naglasila je ona, misleći na američkog predsjednika Donalda Trumpa i cionističkog premijera Benjamina Netanjahua.

Zastupnici iz Belgije i Španije slično su reagovali na američki plan, i pozvali šefa inostrane politike EU Josepa Borela da organizuje mirnovnu konferenciju.

Samo mali broj zastupnika podržao je Trumpov plan tokom debate, a među njima je bila i slovenska političarka Tanja Fajon, koja je kazala da EU ne bi trebala odbaciti plan jer mrzi Trumpa.