Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da odbija izraelsko-američki mirovni plan, koji je "švicarski sir" i ne donosi suverenitet palestinskom narodu.

"Odbijamo izraelsko-američki plan", koji "dovodi u pitanje zakonita prava Palestinaca", istakao je on, pokazujući kartu Palestine kakvu žele Sjedinjene Američke Države, prenosi Hina.

"Odbili smo taj plan jer Istočni Jerusalem nije dio Palestine i to je dovoljno da ga ne prihvatimo", dodao je Abbas.

Po tom planu Palestina bi bila "raskomadana država", bez zračne i pomorske kontrole.

'Moj narod zaslužuje državu'
"Ko bi od vas htio takvu državu?", upitao je palestinski predsjednik gledajući u predstavnike 15 zemalja Vijeća sigurnosti UN-a.

Ističući da se zauzima za "pravedan mirovni plan" za 13 miliona Palestinaca, čelnik je nabrojao sve razloge, međunarodne i nacionalne, zbog kojih njegov narod zaslužuje državu.

Pet dana otkad se u Vijeću sigurnosti UN-a sastao sa Jaredom Kushnerom, zetom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i tvorcem američkog mirovnog plana objavljenog 28. januara, Abbas želi povratkom u UN zadobiti međunarodnu podršku za svoju kritiku američke inicijative.

No, morao je odustati od zahtjeva da se glasa o rezoluciji kojom se kritizira američki plan zbog izostanka međunarodne podrške i ogromnog pritiska SAD-a na članice Vijeća sigurnosti UN-a, rekli su diplomati.

Hiljade Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze protestirale su u utorak protiv američkog prijedloga za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

'Palestina nije na prodaju'
"Krađa stoljeća", "Palestina nije na prodaju", "Dolje dogovor stoljeća" – moglo se čitati na transparentima demonstranata u centru Ramalle, sjedišta Abbasove Palestinske samouprave, u utorak poslijepodne.

Najmanje 5.000 ljudi okupilo se u tom gradu na Zapadnoj obali kako bi izrazili nezadovoljstvo novim američkim planom.

To su najveći protesti koji su posljednjih godina organizirani na palestinskom području radi podrške Abbasu i protiv američkog mirovnog plana, koji je Trump objavio u Washingtonu 28. januara.

(Al jazeera Balkan)