Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako Rusija neće legalizovati istospolne brakove dok god je on na vlasti.

“Dok god sam predsjednik, to se neće dogoditi”, kazao je na sastanku na kojem se raspravljalo o potencijalnim izmjenama ustava, prenose državni mediji.

Javno promovisanje homoseksualnosti u Rusiji je kriminalno djelo po zakonu koji je Putin potpisao 2013. godine.

Također je rekao da sve dok on bude predsjednik države, u Rusiji će se roditelji zvati mama i tata, a ne roditelj br. 1 i roditelj br. 2.
“Dok sam ja na čelu države, kod nas neće biti ‘roditelj br. 1’ i ‘roditelj br. 2’ – biće mama i tata”, poručio je Putin na sastanku s radnom grupom koja priprema ustavne izmjene.

Takođe, pozdravio je prijedlog da u Ustav bude uvedena stavka o podršci porodici, s tim što je potrebno da se razmisli o formulaciji.

Poslanica Olga Batalina predložila je na sastanku da se u Ustav unesu i ovlaštenja Vladi za podršku, jačanje i zaštitu porodice i tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

Treba precizirati neke stvari, rekao je Putin na sastanku.

“Brak je zajednica muškarca i žene, a s porodicom je malo drugačije. Ideja je ispravna i treba je podržati, samo treba razmisliti o formulacijama”, rekao je on.

67-godišnji Putin je kao predsjednik i premijer na vlasti već dvije decenije, a trenutni mandat mu ističe 2024. godine. Najdugovječniji je ruski ili sovjetski čelnik od Josifa Staljina, navodi “Hina”.