Danas je u Jemenu održana konferencija vjerske uleme (učenjaka) iz nekoliko regionalnih zemalja, na kojoj su se oni usprotivili američkom bliskoistočnom planu. 

Konferencija je održana u Jemenu, a putem videokonferencije prisutnima su se obratili vjerski autoriteti i učenjaci iz Iraka, Palestine, Libanona i Sirije.

Oni su pohvalili otpor i izdržljivost palestinskog naroda, uprkos teškoćama i nevoljama koje ih pogađaju.

Također, kritikovana su nastojanja arapskih zemalja, naročito Saudijske Arabije i Sudana, da normaliziraju odnose s cionističkim režimom.

„Neki dozvoljavaju da avioni koji lete prema okupiranim palestinskim teritorijama pređu njihovo nebo, ali ne dozvoljavaju da polete avioni iz San'e radi pomoći ranjenicima“ – istakao je šejh Badruddin Hasun, glavni sirijski muftija.

„One koji jure da normaliziraju odnose s okupatorskim režimom, historija će staviti pod upitnik“ – rekao je Mahmud Al-Zahar iz palestinskog pokreta otpora Hamas.

Jemenski muftija Šemsuddin Šerefuddin kazao je da je stav Saudijske Arabije takav da se ona ne protivi predaji palestinske zemlje Izraelu.

„Istinska revolucija neće se dogoditi sve dok se ne okonča prevlast SAD, Izraela, Saudijske Arabije i Emirata“ – rekao je on.

U završnoj izjavi, učesnici konferencije osudili su jasno američko uplitanje u regionalna pitanja, kao i američko vojno prisustvo na Zapadu Azije.

„Mir, osim sa zemljama koje nisu agresori, nije moguć“ – poručeno je iz Jemena.

Također, učesnici su osudili normalizaciju odnosa između arapskih zemalja i cionističkog režima Izraela, te su najavili da će podržavati Palestinu sve do „izbacivanja cionista s njenih teritorija“.