Medicinski zvaničnici u Iranu kazali su da će Iran u bliskoj budućnosti uspostaviti kontrolu nad širenjem koronavirusa, porijeklom iz Kine, te da se stanje većine pacijenata kojima je dijagnosticirana zaraza novim virusom poboljšava. 

Direktor bolnice Masih Danešvari u Teheranu, Ali Akbar Velajati, rekao je novinarima da zadatak suzbijanja novog virusa nije ništa teži od suzbijanja epidemije gripe, koja je nedavno stavljena pod kontrolu.

„S ozbirom na mjere poduzete za kontrolu epidemije, u narednim danima ćemo imati bolje vijesti, i nema razloga za brigu“ – rekao je on najavivši da će uskoro biti pad širenja epidemije, i da će ona biti kontrolisana.

Velajati je kazao da se veliki broj pacijenata kojima je dijagnosticiran novi virus oporavlja, ili se potpuno oporavio, te da su ranjiviji stariji pacijenti koji imaju druge bolesti poput dijabetesa ili bubrežnih bolesti.

Prema najnovijim podacima, u Iranu je dosad umrlo 15 zaraženih, a oko 100 je zaraženo, najviše u gradu Komu, koji je sjedište hodočasnika iz cijelog svijeta.

Tokom protekle sedmice 1700 osoba testirano je na virus.

Od decembra 2019.god, usljed virusa koji je izbio u kineskom gradu Vuhanu, u najmanje 30 zemalja svijeta zaraženo je preko 80,000 osoba, većinom u Kini, dok je umrlo nešto više od 2700.