Glasnogovornik Državnog štaba za kontrolu koronavirusa u Iranu rekao je da se Iran nalazi na drugom mjestu po proju pacijenata koji su se oporavili od zaraze koronavirusom. 

„Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Iran je uspio izliječiti najveći broj pacijenata s koronavirusom nakon Kine“ – napisao je Kianuš Džahanpur i dodao:

„Iran se nalazi na drugom mjestu u svijetu po liječenju virusa COVID-19, s potpunim izlječenjem i oporavkom najmanje 123 osobe, što je više od Singapura, Italije, Japana i Južne Koreje.“

Medicinsko osoblje u Iranu radi neumorno na suzbijanju koronavirusa koji je potekao iz Kine.

Škole u Iranu su zatvorene do utorka, a fakulteti do kraja iduće sedmice.Sve bolnice objavile su spremnost za prihvatanje i liječenje pacijenata zaraženih novim virusom, koji je u Iranu dosad odnio 54 života, a dosad je prijavljeno 978 slučajeva.

U pokrajini Jazd, najavljena je izgradnja specijalne bolnice za liječenje koronavirusa, koja treba biti završena u roku od tri dana.

Nekoliko zvaničnika, uključujući zamjenika ministra zdravlja i pet parlamentarnih zastupnika, imalo je pozitivan rezultat na test koronavirusa, dok vlasti pozivaju građane da ne izlaze iz kuća, osim u hitnim slučajevima.