Rouhani je poručio kako je u njegovoj zemlji prevaziđen prvi val zaraženih korona virusom, ali upozorio da bi mogao početi drugi val povratkom građana koji su bili na odmoru povodom iranskog blagdana Nevrouz

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako je u njegovoj zemlji prevaziđen prvi val zaraženih korona virusom, ali upozorio da bi mogao početi drugi val povratkom građana koji su bili na odmoru povodom iranskog blagdana Nevrouz, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku kabineta u Teheranu, Rouhani je istakao kako su poduzeli mjere radi sprječavanja širenja novog vala korona virusa u periodu povratka građana s odmora.

"Uspjeli smo savladati prvi val bolesti, ali možda je novi val pred nama", rekao je Rouhani.

Naglasio je kako je vlada odgovorna za životnu sigurnost građana, dodavši kako proslave povodom Nevoruza neće biti kao prethodnih godina.

"Parkovi se mogu zatvoriti. Nemamo drugog izlaza jer moramo spriječiti širenje zaraze. Narod mora biti svjestan da sve mjere poduzimamo za njihovu korist", rekao je Rouhani.

Naglasio je kako građani od sutra trebaju biti spremni na dodatna ograničenja.

Podsjetio je kako se njegova zemlja pod američkim sankcijama bori protiv epidemije koja je već uzrokovala smrt 2.000 ljudi.

"Tema o ukidanju svih sankcija trenutno je na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Razgovarao sam s jednim nestalnim predstavnikom u Vijeću sigurnosti, rekao mi je da su pripremili nacrt. Osim toga, očekujemo da će biti odblokiran i iranski novac u inostranstvu", poručio je Rouhani.

U Iranu su dosad od korona virusa umrle 1.934 osobe, a zaraženo je blizu 25.000 stanovnika.