Iran je izrazio punu podršku Palestincima protiv zločina režima u Tel Avivu, pozivajući muslimanske zemlje i cijelu globalnu zajednicu da poduzmu hitne i praktične korake za okončanje decenijama duge izraelske okupacije. 

Ministarstvo vanjskih poslova Irana izdalo je sapštenje danas, uoči Dana katastrofe (Nakba), kada su 1948.god. stotine hiljada Palestinaca bile prisilno protjerane iz njihove domovine, a Izrael proglasio svoje postojanje.

„Prije 72 godine, cionistički imigranti masakrirali su narod Palestine, uključujući muškarce, žene, mlade, starije i nevinu djecu, i natjerali ih da napuste svoje domove, pod izgovorom devijantnih i rasističkih ideja i mišljenja. Tako je palestinska zemlja i cijela Zapadna Azija pogođena cionističkom katastrofom“ – navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva.

Palestinci svake godine obilježavaju Dan katastrofe 15. maja, kada je okupatorski režim Izraela proglasio svoje postojanje.

Iran je taj dan opisao početnom tačkom izraelskih zločina protiv istinskih vlasnika Palestine, uključujući izgradnju naselja, raseljavanje Palestinaca, skrnavljenje svete džamije Al-Aksa, uvođenje blokade Pojasu Gaze i pripajanje okupirane strane Golanske visoravni.

U saopštenju se također u potpunosti odbacuje američka podrška izraelskim planovima da pripoji još palestinske zemlje, kao i ponižavajući „mirovni plan“ administracije Donalda Trumpa.

U njemu se također naglašava da međunarodna tijela, naročito UN, moraju preuzeti svoju odgovornost, omogućiti Palestincima povratak u njihovu zemlju, te održavanje referenduma na kojem će građani Palestine, uključujući muslimane, kršćane i jevreje, odlučiti o svojoj sudbini i osnovati nezavisnu vladu s Kudsom (Istočnim Jerusalemom) kao glavnim gradom.