Palestinci, ali i građani brojnih zemalja širom svijeta, obilježavaju Dan Kudsa različitim događajima, iako je pandemija koronavirusa otkazala masovna okupljanja i demonstracije povodom tog dana. 

Međunarodni dan Kudsa obilježava se svake godine posljednjeg petka u mjesecu Ramazanu, kako bi se skrenula pažnja na palestinski slučaj i patnje kroz koje prolaze građani te zemlje.

Grupe otpora u Gazi održale su konferenciju za novinare na kojoj su istakle značaj palestinskog pitanja i osudile normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s cionističkim režimom Izraela.

Svake godine, milioni osoba širom svijeta održavaju demonstracije kako bi obilježili ovaj dan, no ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Dan Kudsa bit će zamijenjen drugačijim događajima, posebno putem interneta i društvenih mreža.

Palestinski pokret otpora Hamas pozvao je sve Arape da prestanu normalizirati odnose s izraelskim režimom.

Ovogodišnji Dan Kudsa posebno je značajan zbog novih zavjera cionističkog režima i Sjedinjenih Američkih Država u okviru „sporazuma stoljeća“.

Prema tom planu, Jerusalem al-Kuds je nedjeljiva prijestolnica Izraela, a cionistički režim namjerava pripojiti i dijelove Zapadne Obale, što je izazvalo oštre reakcije brojnih zemalja i ličnosti.