PRIPREMA:
Kuskus potopiti u ključalu vodu, posoliti, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Teletinu/piletinu isjeći na štapiće, propržiti 10 minuta, začiniti karijem, posoliti i pobiberiti. Papriku, kuskus i teletinu pomiješati i staviti na listove salate, ukrasiti šeri paradajzom. 


Na kraju dodati maslinovo ulje i sok od limuna.

SASTOJCI:

2 šolje kuskusa

1 glavica salate

2 crvene paprike

0.5 kg teletine ili piletine

So, biber, kari, ulje

2 šeri paradajza

 

Potrebno: 1 kg teleće džigerice, sol, ulje, peršun
Teleću džigericu isjeći na tanke listove i propržiti 5-6 minuta sa obadvije strane na zagrijanom ulju. Džigericu posoliti poslije prženja, pri serviranju poslužiti crveni luk. Po želji posuti peršunom.

Potrebno: 1 kg šljiva iz zamrzivača (očišćene od košpica); 300 gr brašna; 300 gr lješnjaka; 250 gr maslaca, 2 kašičice cimeta; 2 kašike griza; 2 kašike prezle i 200 gr šećera u prahu

Očišćene šljive staviti u odgovarajuću tepsiju da bude bar jedan sloj šljiva. Maslac i brašno izmiješati da se stvore sitne mrvice. Lješnjak isjeckati na krupnije komade. Dodati cimet, griz, prezlu i šećer u prahu. Sve sjediniti i posuti po šljivama. Peći, ustvari suštiti na 200 stepeni oko 30 minuta. Šljivopitu poslužiti toplu uz kuglu sladoleda.

Priprema:
Pastrmku oprati i obrisati ubrusom. Nasjeckati bijeli luk, peršun, limun iscijediti i dodati maslinovo ulje. Staviti ribu u pripremljenu marinadu a zatim  peći u pećnici 40 minuta  na 200C.
Krompir neoguljen kuhati u vodi najmanje 30 -40 minuta. Poslužiti kao prilog uz ribu.

Sastojci:
2 ribe pastrmke
0.5 kg krompira
Jedna vezica peršuna
1 limun
1 šolja maslinovog ulja
4 čehna bijelog luka

Priprema:
Bijeli luk propržiti na ulju, dodati isjeckano meso i kari i dinstati 20 min. Zatim, dodati 2 dl vode, bungur , paprike i grašak i posoliti. DInstati sve zajedno još 15 min.

 

 

400 g. pilećeg mesa
200 g. bungura
2 dl vode
So, Biber
Ulje
Kari sa više začina
2 čehna bijelog luka
250 g. paprika
1 šolja graška