BIJELI FIL:

- 10 jaja
- 40 kašika šećera (mjera se može smanjiti na svako jaje staviti 4 kašike šećera)
- 3 čaše vode ili 6 dl.
- 1 kašika limuna


BISKVIT:
- 10 žumanjaka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećer


AGDA

40 kašika šećera i 3 čaše vode ili da se šećer potopi ne treba previše vode da se agda prije ušpinuje.
Bjelancad pjenasto umutiti i dodavati vrelu agdu.
Uz stalno miješanje mikserom agdu dodavati u razmacima po malo, a agdu držati cijelo vrijeme na toploj peći.
Agda ne smije biti ni rijetka a ni previše ukuhana. Na kraju dodati kašiku cijeđenog soka od limuna u bijeli fil.
Žumancad umutiti sa 4 kasike šećera, pa onda dodati 4 kašike brašna. Umutiti dobro i staviti da se peće na 180*.

 

PRIPREMA:
Kuskus potopiti u ključalu vodu, posoliti, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Teletinu/piletinu isjeći na štapiće, propržiti 10 minuta, začiniti karijem, posoliti i pobiberiti. Papriku, kuskus i teletinu pomiješati i staviti na listove salate, ukrasiti šeri paradajzom. 


Na kraju dodati maslinovo ulje i sok od limuna.

SASTOJCI:

2 šolje kuskusa

1 glavica salate

2 crvene paprike

0.5 kg teletine ili piletine

So, biber, kari, ulje

2 šeri paradajza

 

Potrebno: 1 kg teleće džigerice, sol, ulje, peršun
Teleću džigericu isjeći na tanke listove i propržiti 5-6 minuta sa obadvije strane na zagrijanom ulju. Džigericu posoliti poslije prženja, pri serviranju poslužiti crveni luk. Po želji posuti peršunom.

Potrebno: 1 kg šljiva iz zamrzivača (očišćene od košpica); 300 gr brašna; 300 gr lješnjaka; 250 gr maslaca, 2 kašičice cimeta; 2 kašike griza; 2 kašike prezle i 200 gr šećera u prahu

Očišćene šljive staviti u odgovarajuću tepsiju da bude bar jedan sloj šljiva. Maslac i brašno izmiješati da se stvore sitne mrvice. Lješnjak isjeckati na krupnije komade. Dodati cimet, griz, prezlu i šećer u prahu. Sve sjediniti i posuti po šljivama. Peći, ustvari suštiti na 200 stepeni oko 30 minuta. Šljivopitu poslužiti toplu uz kuglu sladoleda.

Priprema:
Pastrmku oprati i obrisati ubrusom. Nasjeckati bijeli luk, peršun, limun iscijediti i dodati maslinovo ulje. Staviti ribu u pripremljenu marinadu a zatim  peći u pećnici 40 minuta  na 200C.
Krompir neoguljen kuhati u vodi najmanje 30 -40 minuta. Poslužiti kao prilog uz ribu.

Sastojci:
2 ribe pastrmke
0.5 kg krompira
Jedna vezica peršuna
1 limun
1 šolja maslinovog ulja
4 čehna bijelog luka