U petak, 16.03. u prepunoj velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana je kulturna manifestacija Svjetlo hazreti Fatime. Organizator manifestacije je ženska edukaciona organizacija Kewser koja je ovom prilikom obilježila i 24 godine uspješnog rada i djelovanja. Program je započeo hafiz Haris Čorbo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog. U akademskom dijelu programa učestvovali su: direktorica Ž.E.O. Kewser - Sadika Avdić, mr. Salih efendija Meštrovac, koordinatorica za ženski aktivizam pri Medžlisu IZ Sarajevo Adna Kovačević Zulić i novinarka Sabina Voloder Strinić. U revijalnom dijelu programa učestvovali su: Šerif Delić, Menusra Bajraktarević, Benjamin Mušinović, hor Derman i dječiji hor Kewser. Program je završen s imenom Gospodara, a ajete je učio mladi Zekerijja Ramić. Voditeljica programa bila je Dženana Džakmić-Šabanović. Sponzor manifestacije je biljna apoteka Holistica. 

 

U ponedjeljak, 05.03. liječnica homeopatije Sadika Avdić održala je predavanje o temi Veliki grijesi-šansa za promjenom. U nastavku vam donosimo kratak osvrt na predavanje.

Što je čovjek svjesniji Boga Uzvišenog to manje griješi. Postoji niz velikih grijeha, od kojih su i pohota, laž, srdžba, blud, krađa, bijes. Veliki grijesi iskrivljuju percepciju stvarnog života. Bijes je jedan od njih i tema večerašnjeg predavanja je bijes.
Svi smo ponekad ljuti i to toliko da ta ljutnja prelazi u bijes. Bijes dovodi do destruktivnog ponašanja i najčešće izlazimo iz svog prirodnog stanja i postajemo nešto što ni sami ne možemo prepoznati.
Dva su osnovna oruđa za otkloniti bijes: samosvijest i samokontrola
Samosvijest znači biti svjestan sebe, svojih misli, svojih sposobnosti, potreba. Moramo kontrolisati svoje emocije i u tom smislu imamo 5 emocionalnih preporuka kako da budemo bolji u koraku sa svojim emocijama:
1. primijetiti i imenovati svoje emocije
2. da pratimo emociju i energiju koju nam ona stvara
3. da razvijemo svoj emocionalni vokabular, tj. da znamo imenovati tu emociju
4. da razmišljamo o povezanim emocijama
5. da vodimo dnevnik svojih emocija
Samokontrola je umijeće ili vještina mišljenja prije reagovanja. Samokontrola nas sprječava da uradimo nešto zbog čega bi se poslije kajali. Osoba koja ne upravlja svojim reakcijama ne radi na sebi.
Emocije i naše reakcije na iste uzrok su mnogobrojnih fizičkih stanja, a samim tim i bolesti našeg organizma. Tako ljutnja izaziva dijabetes. Potiskivinje emocija izaziva tjeskobu, a to opterećuje srce.
Poslanik, s.a.v.s. je rekao: „Našao sam da je dobro djelo: svjetlo srca, osmijeh na licu. Također, našao sam da su loše djelo i grijeh: tama srca, manjkavost u djelu.

 

 

 

Na temelju nagrađivanog romana spisateljice Deborah Ellis, Hranitelj predstavlja animirani film koji prati priču o Parvani, jedanaestogodišnjoj afganistanskoj djevojčici koja živi u Kabulu koji je pod kontrolom talibana. Film Hranitelj govori o pričama Afganistanaca u njihovoj svakodnevnoj borbi za povratom mira koji je izgubljen u ratom razorenoj regiji.

Parvanina porodica živi u stalnom strahu pod kontrolom talibana. Ženama i djevojčicama nije dopušteno pohađati školu, napustiti kuću bez nadzora ili obaviti kupovinu bez pratnje muških članova njihove porodice. Parvanin otac, Nurallah, nastojeći zadržati privid normalnosti, ubacuje malo boje u inače mračni porodični život, kroz živahne priče koje pripovjedava. Duboko vezana za svog oca, Parvana nasljeđuje isti izuzetan dar pripovijedanja. 

Jednog dana talibani se pojavljuju i nepravedno hapse Nurallaha, ostavljajući Parvaninu porodicu da se brine sama o sebi, bez ijednog muškarca da obavlja poslove potrebne za njihov opstanak. Dok se istodobno bavi gubitkom svog voljenog oca, Parvana je prisiljena suočiti se s gubitkom identiteta. Prerušava se u dječaka kako bi ona postala novi hranitelj za svoju porodicu, kako bi pomogla braći i sestrama i ožalošćenoj majci.

Svaki dan je priča o novonastaloj nadi
17. novembra 2017. godine animirana drama Hranitelj prikazana je u kinima, privlačeći pozornost i srca mnogih sa Parvaninom pričom. Film ima ocjenu od 93% na Rotten Tomatoes, s više od 16 nominacija u različitim filmskim kategorijama. Sada je nominiran za Oskara za najbolju animaciju.

mvslim.com

 

 

25398808 1490638371057353 7633299098828812531 nU ponedjeljak, 18.12. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održano je predavanje o temi "Jerusalem kao prijestolnica Palestine", a gost predavač bio je publicista i politčki analitičar Ibrahim Avdić. Prije samog predavanja prikazan je kratki video pod nazivom Kako je nastala država Izrael? objavljen u emisijii Paralele koju uređuje i vodi novinar Mladen Marić. Ovaj video je bio kratki podsjetnik o tome kako je nastala država Izrael, šta predstavlja cionistiki pokret, kakav status imaju Palestinci koji su smješteni u Gazi, Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu. 

Nakon videa, predavač Ibrahim Avdić ukratko je kazao o značaju Jerusalema kao svetog grada. Kazao je da je Jerusalem blagoslovljen jer su najsvetiji ljudi hodili tom zemljom i stvorili su duhovno ozračje ne samo u njihovom vremenu nego duhovno ozračje koje će trajati hiljadama godina nakon njih. Potom je prikazana mapa koja pokazuje kako su Palestinci gubili zemlju od 1946 - 2000 godine. Početkom mjeseca decembra američki predsjednik Donald Trump priznao je Jerusalem kao glavni grad Izraela, a nakon toga čelnici muslimanskih zemalja priznali su Istočni Jerusalem za glavni grad Palestine. G. Avdić je kazao da do priznana Jerusalema kao glavnog grada Izraela nije došlo tek tako, nego da je to priznanje izlobirano kod nekih arapskih partnera. 1985. godine Američki kongres je proglasio Jerusalem jevrejskim glavnim gradom ali svaki američki predsjednik odgađao je priznanje u toku svog mandata sve do sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji je srdačno priznao Jerusalem za glavni grad Izraela. Postavlja se pitanje da li će doći do treće intifade (ustanka)? Po mišljenju g. Avdića neće biti velikog ustanka, mogući su manji ili veći incidenti na ulicama, ali rata neće biti. Ono što je važno naglasiti je da se Palestina ne može sama odbraniti. Nužno je da se ujedine sunitsko-šitski muslimani kako bi parirali Izraelu, jer Izrael predstavlja cijelu Zapadnu civilizaciju na čelu sa Amerikom.

25507834 1490638274390696 7846507366095333799 n

25498244 1490638417724015 5809128562331436409 n

24302157 1477377425716781 202986164211811683 oU ponedjeljak, 04.12. u prostorijama Kewsera održana je tiribina pod nazivom „Vječiti uzor, Muhammed a.s.“ Ž.E.O. Kewser organizirala je ovu tribinu u želji da svi mi njegujemo ljubav prema Poslaniku, da slijedimo njegov put i idemo stazom koja nas vodi njemu i Uzvišenom Gospodaru. Predavačice na tribini bile su muallima Enisa Meštrovac, mr. Belma Bjelak Bešlić i mr. Amra Imamović. Moderatorica je bila Dženana Džakmić-Šabanović a program su dodatno uljepšale tri članice dječijeg hora Kewser.
Muallima Enisa Meštrovac govorila je o temi Osobiname kojima je Poslanik a.s. plijenio.
Enisa je na samom početku izlaganja proučila ajet iz Kur'ana u kojem Allah dž.š. kaže: „Vi u Allahovom Poslaniku imate najbolji uzor“. Rahmetli šejh Mustafa Ćolić dao je jedno od najljepših tumačenja ovog ajeta. On je kazao da ukoliko želimo da uzmemo za uzor Muhammeda a.s. moramo ispunjavati tri unutrašnja i tri vanjska šarta. Tri unutrašnja faktora su: želja, volja, i osobine. Ukoliko budemo imali u srcu želju da nam uzor bude Poslanik, iz toga će proizaći volja i načini kako da slijedimo Poslanika a na kraju će se u nama roditi osobine koje je imao Poslanik. Vanjski faktori koje moramo imati ukoliko želimo da nam Poslanik Muhammed a.s. u životu bude uzor su: govor, djelo, i ponašanje. Muhammed a.s. je imao najljepši govor, imao je metode kako da dođe do ljudskih srca, a njegova djela su pratila njegov govor. Kada budemo imali ovih pet faktora onda će i naše ponašanje biti u skladu sa Poslanikovim ponašanjem.
Mr. Amra Imamović govorila je o temi Poslanik kao odgajatelj.
Amra je kazala da u ovom burnom vremenu mladom čovjeku nedostaje snaga identifikacijskih uzora. Odgoj uzorom je dio i bošnjačke tradicije odgajanja, a najbolji odgajatelj je Muhammed a.s. Kur'an o Muhammedu a.s. govori kao o živom čovjeku i Božijem Poslaniku koji je djelovao unutar mnoštva međusobno povezanih razina. Njegova misija ne tiče se samo njega i Boga nego je posrijedi življenje vjere i djelovanje unutar društva, porodice, zajednice. Poslanikov uzoriti život je jedan od presudnih kvaliteta njegove ličnosti koje su ga delegirale u sami vrh ljestvice najboljih odgajatelja u historiji čovječanstva. On nije bio samo odgajatelj ličnosti, on je bio odgajatelj i duše i ličnosti.

Mr. Belma Bjelak Bešlić govorila je o temi Poslaniku kao lider. Belma je kazala da se nalazimo u teškom vremenu kada često čujem izraz lider, lidership. Mi u našim životima trebamo nekoga ko će nas voditi. Lider prije svega može biti onaj koga Allah dž.š. odabere da bude lider. Allah je Poslanika odgajao kao lidera, ta urođena karizma koju je Poslanik a.s. imao ne može se steći. Danas mnogi žele da se čuje za njih, trude se da postanu poznati, ali Poslanik nije bio takav. On se često povlačio u osamu i razmišljao o sebi i narodu kojeg vodi. Belma je u svom izlaganju navela primjere Poslanikovih vještina kao lidera za vrijeme hidžre, bitke na Uhudu, ugovora na Hudejbiji.

24785116 1477377585716765 1410190620202763339 o 1

24785404 1477377542383436 3899363119540138379 o