U četvrtak 11. novembra je u prelijepom prostoru Bošnjačkog instituta, istina u prisustvu malog broja posjetilaca, upriličena nesvakidašnja promocija knjiga autora Muradifa Ćate. Nesvakidašnja je jer je ovaj neobični insan koji gazi već devetu deceniju života promovirao svojih deset knjiga. To životno djelo sabrano u deset knjiga zbir je znanja, iskustva, mudrosti i filozofije ovog nadasve interesantnog čovjeka. Promotor na ovoj promociji bio je g. Timur Numić koji je predstavio g. Muradifa Ćatu i njegova djela, večer je moderiro i svoja zapažanja o knjigama kazao g. Ruždija Adžović, portparol MDD „Merhamet“.


Dobrotvor i vakif Muradif Ćato je Livnjak koji od 1965. godine živi i radi  Njemačkoj, ali na različite načine pomaže svom narodu i do sada je u dobrotvorne svrhe u Bosni i Hercegovini poklonio oko milion i po eura. Umjesto kupovine skupocjenih auta, kuća i imanja, Ćato veliki dio mukotrpno zarađenog novca ne troši nego poklanja, i to onima koji ga nemaju a kojima je jako potreban, djeci bez roditelja, đacima i sudentima za školovanje, narodnim kuhinjama. Tako je za potrebe MDD „Merhamet“ Ćato uvakufio posjed od dva dunuma zemlje sa kućom u Kasindolu. Medžlisu IZ Livno oformio je Fond za stipendiranje đaka i studenata u koji je uložio 84.000 eura, a od 2003. utemeljio je Fondaciju za nagradu koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje je MDD „Merhamet“. Nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima kao i kolektivima i udruženjima, bh. kulturnim radnicima, sportistima i piscima. Prva nagrada je dodijeljena prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, a nakon njega i mnogim akademskim ličnostima i institucijama. Između ostalih, nagradu su primili pisci Isnam Taljić i Dževad Karahasan, bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, Seid ef. Smajkić, Udruženje „Žene žrtve rata“, a dobitnik ove nagrade za 2015. godinu je atletičar Amel Tuka.


„Siromaštvo duše je problem. Zaradite milion i bit ćete nezadovoljni jer nemate  dva. Zato sam ja odlučio davati, jer je materijalizam bolest koju treba liječiti, pohlepa. Kada se izliječite bit ćete opet čovjek“, riječi su ovog tako bogatog, a tako skromnog humanog čovjeka.
Jedan od promotora novinar i publicista Ruždija Adžović kazao je da je Muradif Ćato nesvakidašnja ličnost koja fascinira svojim djelima. „On je literarni lik čije postupke običan čovjek često ne može do kraja razumjeti. Njega pogotovo ne mogu razumijeti arhitekte naših sudbina koji, umjesto općih interesa, na funkcijama koje smo im povjerili vide samo svoj interes, čast izuzecima“, rekao je Adžović.
„U svakom njegovom djelu dominantnu ulogu imaju humanizam i patriotizam, kao bitna snaga neophodna u svakom poduhvatu. Muradif Ćato piše o hrabrim ljudima, visokih moralnih vrlina, koji znaju cijeniti ljudsko dostojanstvo, svoje i drugih, i u stanju su da se održe u svim teškoćama. Autor je istrajan u spisateljskom pogledu, a dokaz za to je i večerašnja promocija čak deset njegovih knjiga“, kazao je g. Timur Numić.
Sam autor Muradif Ćato kazao je da su njegove teme specifične, piše o stvarima za koje se nada da će zanimati kako stariju, tako i mlađu čitalačku publiku koja će tek u vremenima koja dolaze shvatati njegove stavove iznijete u knjigama.
„Kao što je iskren nijet i obaveza kod traženja znanja, isto važi i za pisanje, budući da je to ibadet i jedna od formi učenja i traganja za znanjem. Sto načina i puteva može postojati kojim pisac dolazi do svog djela ali jedino što je važno i presudno, to je djelo samo“, riječi su gospodina Ćate.


Nazivi knjiga Muradifa Ćate su: Bježite, dolaze civilizovani; Pravi despot a zovu ga demokrat; Bošnjak u Njemačkoj; Narodi bijele rase nikad nisu bili zivilizovani; Čovječanstvo između III svjetskog rata i III svjetskog mira; Umjetnički unikati mog zanata; Krstaški rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995; Od svge po malo do čega mi je stalo; Izreke, savjeti i pouke; Plava planeta.

Ljepoti promocije doprinijele su i djevojke Hora Kewser za koje g. Ćato u najavi reče da su kao dženetske hurije, a tako su izgledale u svojim smaragdno plavim haljinama.
I još što je za ovu promociju bilo neuobičajeno jeste da je autor knjige dijelio besplatno. Mislim da su svi koji su tu bili odnijeli po deset knjiga i njima će, ako ništa, obogatiti kućnu biblioteku. A možda da te knjige neko i pročita pa možda i kakav književni ili kritički osvrt da napiše. A možda, kao i što sam autor reče, te knjige budu aktuelne, pa time i čitane tek za nekih 20-30 godina. Možda. No, ono što nije pod znakom pitanja je da ovaj čovjek unatoč svojim godinama nastavlja svoj humanitarni rad i inetelektualno djelovanje, pisanje i za sve očekuje nagradu samo od Uzvišenoga Gospodara.

 

Mediha Džakmić