U prepunoj sali Kulturnog centra u Novom Sadu, naša kaligrafkinja Zana Tahirović sinoć je održala samostalnu izložbu, koja ima za cilj da široj javnosti pokaže kako se ljubav i osjećaj prema Voljenome prenose na papir.

“Koliko je riječ bitna kada je naš Stvoritelj odabrao da se Svojim stvorenjima kroz povijest obraća upravo putem riječi. Jedan pjesnik kaže: Riječ nikada ne umire. Ponekad je mrak toliko dubok da ga samo blijesak riječi može osvijetliti.” -ističe Zana.

Naša kaligrafkinja, Zana Tahirović „ Srcem kalema“  prenosi Božije riječi koje na jedan poseban način oslikavaju tu ljepotu.
Na izložbi svim pristnima se obratio i reis-l-ulemu Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, koji je sa oduševljenjem podržao svečanost kao što je bila Zanina izložba.

Program je trajao sat vremena u kome su gosti uživali u izvođenju poznatih sevdalinki, recitaciji poezije, i onom najvažnijem preljepim kaligrafskim levhama.

Zana se kaligrafijom bavi od septembra 2015. godine, nakon što je završila kurs koji je predvodila Aiša Agić Smajlović, učenica poznatog, svjetskog kaligrafa Muniba Obradovića. Za nešto više od godinu dana kako se bavi kaligrafijom, njene levhe su našle dom širom Evrope, a stigle su i na kontinent Azije, Amerike i Australije. Imala je tri manje izložbe u svom gradu Gračanici. Najveća levha koju je do sada uradila je 99 Allahovih imena, urađena zlatnom akrilnom bojom na slikarskom platnu dimenzija 150x180cm.

Ovo je samo jedan od uspjeha koje Zana niže u svom životu. Zana će svoju ljubav prema prema kaligrafiji oslikavati i dalje, te se nadamo da će joj se ostvariti želja da napravi samostalnu izložbu u svome gradu.

wtv.ba