U ponedjeljak, 02.10. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru upriličeno je predavanje o temi Ljepote Kerbele. Gošća predavačica bila je teologinja Mediha Imamović. Kroz svoje obraćanje Mediha nije ulazila u historijske činjenice niti političku situaciju koja je predvodila tragediji na Kebeli u kojoj je život izgubio hazreti Husejn i ostali članovi Poslanikove a.s. porodice. Ona se osvrnula na ulogu hazreti Zejneb, sestre hz. Husejna koja je jedna od najzaslužnijih prenosilaca o tragediji na Kerbeli.
Hazreti Zejneb je bila strpljiva i postojana. Naravno, njeno strpljenje je imalo svoju mudru poruku. Kada je izgubila najdražu osobu - hazreti Husejna, neka je mir na njih, njegovu odsječenu glavu je podigla nebu i rekla: "Bože moj, primi ovu našu žrtvu." Zaista je u ovoj kratkoj rečenici skrivena velika tajna i spoznaja. To je pokazatelj vrhunca poslušnosti i zadovoljstva Božijim određenjem.
Vojni oblik događaja Kerbele okončao je nanošenjem udarca istini, međutim ono što je uzrokovalo da ovaj poraz preraste u pobjedu to je ponašanje hazreti Zejneb i njena uloga. Vidimo kako hazreti Zejneb zasljepljujuće sija u tom događaju. Ona se ponaša tako da se neprijatelj, koji je očigledno pobjedio u borbi, koji je ubio sve svoje protivnike i završio posao, u svojoj palati, u svom centru zapovjedništva, osjeća ponižen. Ona se ponaša tako da se njegova pobjeda promijeni u poraz.
Kada ju je Ubejdullah upitao: “Kako ti izgleda to što je Bog učinio s tvojim bratom i porodicom?”, Zejneb mu je odgovorila: “Nisam vidjela ništa osim lijepog. Oni su bili oni kojima je Bog propisao šehadet i došli su na svoje gubilište. Ubrzo će Bog i tebe i njih sakupiti na jednom mjestu i sjest ćeš da ti se sudi. Tada ćeš vidjeti ko je pobjednik, sine Merdžanin!”. Njeni bratići, sinovi, najdraži i najbliži su poginuli pred njenim očima, njihova krv je tekla, njihove glave na kopljima, a ona govori o ljepoti. Zejneb je znala da se hazerti Husejn borio u ime Boga, a ne u nečije drugo ime. Bila je zahvalna Allahu dž.š. na njegovom davanju i u trenucima kada danima nisu imali ni kapi vode. Hazreti Zejneba je u najtežim trenucima bila strpljiva i oslanjala se na Allaha dž.š.

Hazreti Husejn je svoj život dao u ime Allaha dž.š. a u Kur'anu se kaže: „Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati.“( Et-Tevba, 111) 

I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“! ( El-Bekare 154 )