Na temelju nagrađivanog romana spisateljice Deborah Ellis, Hranitelj predstavlja animirani film koji prati priču o Parvani, jedanaestogodišnjoj afganistanskoj djevojčici koja živi u Kabulu koji je pod kontrolom talibana. Film Hranitelj govori o pričama Afganistanaca u njihovoj svakodnevnoj borbi za povratom mira koji je izgubljen u ratom razorenoj regiji.

Parvanina porodica živi u stalnom strahu pod kontrolom talibana. Ženama i djevojčicama nije dopušteno pohađati školu, napustiti kuću bez nadzora ili obaviti kupovinu bez pratnje muških članova njihove porodice. Parvanin otac, Nurallah, nastojeći zadržati privid normalnosti, ubacuje malo boje u inače mračni porodični život, kroz živahne priče koje pripovjedava. Duboko vezana za svog oca, Parvana nasljeđuje isti izuzetan dar pripovijedanja. 

Jednog dana talibani se pojavljuju i nepravedno hapse Nurallaha, ostavljajući Parvaninu porodicu da se brine sama o sebi, bez ijednog muškarca da obavlja poslove potrebne za njihov opstanak. Dok se istodobno bavi gubitkom svog voljenog oca, Parvana je prisiljena suočiti se s gubitkom identiteta. Prerušava se u dječaka kako bi ona postala novi hranitelj za svoju porodicu, kako bi pomogla braći i sestrama i ožalošćenoj majci.

Svaki dan je priča o novonastaloj nadi
17. novembra 2017. godine animirana drama Hranitelj prikazana je u kinima, privlačeći pozornost i srca mnogih sa Parvaninom pričom. Film ima ocjenu od 93% na Rotten Tomatoes, s više od 16 nominacija u različitim filmskim kategorijama. Sada je nominiran za Oskara za najbolju animaciju.

mvslim.com