U ponedjeljak, 05.03. liječnica homeopatije Sadika Avdić održala je predavanje o temi Veliki grijesi-šansa za promjenom. U nastavku vam donosimo kratak osvrt na predavanje.

Što je čovjek svjesniji Boga Uzvišenog to manje griješi. Postoji niz velikih grijeha, od kojih su i pohota, laž, srdžba, blud, krađa, bijes. Veliki grijesi iskrivljuju percepciju stvarnog života. Bijes je jedan od njih i tema večerašnjeg predavanja je bijes.
Svi smo ponekad ljuti i to toliko da ta ljutnja prelazi u bijes. Bijes dovodi do destruktivnog ponašanja i najčešće izlazimo iz svog prirodnog stanja i postajemo nešto što ni sami ne možemo prepoznati.
Dva su osnovna oruđa za otkloniti bijes: samosvijest i samokontrola
Samosvijest znači biti svjestan sebe, svojih misli, svojih sposobnosti, potreba. Moramo kontrolisati svoje emocije i u tom smislu imamo 5 emocionalnih preporuka kako da budemo bolji u koraku sa svojim emocijama:
1. primijetiti i imenovati svoje emocije
2. da pratimo emociju i energiju koju nam ona stvara
3. da razvijemo svoj emocionalni vokabular, tj. da znamo imenovati tu emociju
4. da razmišljamo o povezanim emocijama
5. da vodimo dnevnik svojih emocija
Samokontrola je umijeće ili vještina mišljenja prije reagovanja. Samokontrola nas sprječava da uradimo nešto zbog čega bi se poslije kajali. Osoba koja ne upravlja svojim reakcijama ne radi na sebi.
Emocije i naše reakcije na iste uzrok su mnogobrojnih fizičkih stanja, a samim tim i bolesti našeg organizma. Tako ljutnja izaziva dijabetes. Potiskivinje emocija izaziva tjeskobu, a to opterećuje srce.
Poslanik, s.a.v.s. je rekao: „Našao sam da je dobro djelo: svjetlo srca, osmijeh na licu. Također, našao sam da su loše djelo i grijeh: tama srca, manjkavost u djelu.