Microsoft BiH organizirao je ove godine kampanju u kojoj su nastavnici u našoj zemlji imali priliku da pokažu aktivno učešće u mreži nastavnika, a škole da budu aktivne kroz saradnju sa drugim školama. Kao najaktivnija škola proglašena je OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva, a najaktivniji nastavnik je Adin Begić, nastavnik u OŠ „Vladislav Škarić“, Sarajevo

Misija Microsofta je omogućiti svakom nastavniku i školi na planeti da upotrebom tehnologije postigne više. Edukatorska zajednica može ponuditi pristup ka više od 15 miliona edukatora diljem svijeta kao i besplatan interaktivni ICT trening.

Tako je ove godine je Microsoft BiH organizirao kampanju za inovativne škole i nastavnike pod nazivom „Microsoft Educator Network 2016“ u kojoj su nastavnici u našoj zemlji imali priliku da pokažu aktivno učešće u mreži nastavnika, a škole da budu aktivne kroz saradnju sa drugim školama. Kampanja u kojoj se prijavio i učešće uzeo veliki broj nastavnika i škola iz naše zemlje trajala je od aprila do juna 2016. godine.

U petak, 30. septembra 2016. godine u prostorijama OŠ „Aleksa Šantić“ u Sarajevu održana je promocija najaktivnije škole i nastavnika u okviru spomenute Microsoft kampanje. Najaktivniji u obje kategorije nagrađeni su za svoju bezuslovnu predanost obrazovanju. Tako je kao najaktivnija škola proglašena OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva, a najaktivniji nastavnik je Adin Begić, nastavnik u OŠ „Vladislav Škarić“, Sarajevo.

„U OŠ Aleksa Šantić vjerujemo u moć globalnog učenja, moć učenja od drugih, kao i važnost saradnje – zato smo se aktivno pridružili Microsoft zajednici nastavnika“, kazao je Muamer Tinjak, direktor ove škole.  

Microsoft zajednica nastavnika je jedna lokacija na kojoj se mogu pronaći informacije i resursi o tehnologiji za korištenje u učionici. Između ostalog, nastavnici imaju pristup lekcijama koje su kreirali drugi nastavnici, što omogućava da se smanji vrijeme koje se troši na pripremu lekcija i projekata, te mogu koristiti ekspertizu drugih edukatora i dovesti ih u svoju učionicu virtuelnim putem. Također, mogu inspirirati svoje učenike i njihovu znatiželju s idejama stručnjaka iz cijelog svijeta. Škole i nastavnici sve ove resurse mogu besplatno pronaći na: https://education.microsoft.com/.


Pripremila Nihada Ugljanin