Richard Medhurst britanski je novinar rođen u Damasku. Zahvaljujući izvještavanju o međunarodnim odnosima, američkoj politici, Bliskom Istoku i izručenju Juliana Assangea, izgradio je uspješan YouTube kanal i vodio program na Press TV-u. Slijedite ga na Twitteru @richimedhurst

Richard dalje navodi da američko ukidanje i onemogućavanja pristupa na web portale povezanih s Iranom šalje jasnu poruku ostatku svijeta - Washington će maltretirati i ušutkati medije koji se usude osporiti odobreni narativ.
Ove su sedmice Sjedinjene Države pokrenule jedan od najnečuvenijih napada na štampu i strane medije u posljednje vrijeme.

23. Juna američka vlada je ukinula nekoliko emitera web portala novinskih kuća, uključujući iranski Al Alam, irački Alforat i jemenski Al Masirah, i ovo su samo neki od nabrojanih portala koji su ukinuti.
Među njima je bio i iranski Press TV, popularna televizijska kuća na engleskom jeziku u kojoj sam također vodio televizijsku emisiju pod nazivom “Communiqué” krajem 2020. Svako ko pokuša pristupiti www.presstv.com susreće se s natpisom „Ova web stranica je zaplijenjena", noseći zastrašujući pečat američkog Ministarstva pravde i Ministarstva trgovine.
Američka vlada nije samo blokirala ta Internet prodajna mjesta unutar SAD-a; blokirala ih je širom svijeta, za sve, čineći ih nepristupačnima nakon zauzimanja njihovih .com domena. Čin koji podsjeća na to kako su SAD nedavno zaplijenile (lijep način da se kaže "ukrale") iransku naftu i rasprodale je poput pirata.

Korištenje zakona o hitnim slučajevima za utišavanje medija

Izjava koju je sljedećeg dana objavio DOJ potvrdila je zauzimanje ne samo Press TV-a, već ukupno 33 interner prodajna mjesta (servere web portala).Što je zajedničko svim tim kanalima? Oni su muslimani, Arapi ili Perzijanci i pobornici su antiimperijalističke linije, dio Osovine otpora.
Prema Međunarodnom zakonu o vanrednim ekonomskim ovlaštenjima (IEEPA), američki predsjednik Joe Biden proglasio je nacionalnu izvanrednu situaciju, označavajući "neobičnu i izvanrednu prijetnju" "nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici ili gospodarstvu Sjedinjenih Država". Očito da ih je moja TV emisija i kolege toliko uznemirila da su SAD bile prisiljene koristiti svoje hitne zakone da nas se ušutka zbog razotkrivanja njihovog imperijalizma.

 Izjave DOJ-a su apsurdne i bez dokaza a koje tvrde da su te emisije "zamaskirane vijestima" i da ih vode iranske snage Quds Force, elitna vojna jedinica pod korpusom Islamske revolucionarne garde (IRGC), a koje je ranije vodio general Qassem Soleimani, na kojeg je izvršen antentat po Trumpovoj zapovijedi u Januaru 2020. godine.
Još jednom, vidimo malu ili nikakvu razliku između Trumpa i Bidena, jer Biden optužuje Iran za "kampanju dezinformacija", koji podrazumijeva sankcije koje je Trump uveo IRGC-u i Islamskoj uniji radija i televizije (IRTVU) u oktobru 2020., kako bi ukinuo stranice nekoliko iranskih emitera.

Trumpa su žestoko kritizirali zbog njegove "neviđene" upotrebe (i zlouporabe) hitnih ovlasti i izvršnih naredbi, čak i proglašavajući nacionalnu izvanrednu situaciju kako bi osigurao financiranje svog graničnog zida. Biden ga je nazvao "egzistencijalnom prijetnjom" SAD-u, koji ga je također oštro kritizirao zbog "sveopćeg napada" na medije.

Pa gdje je Bidenova odgovornost sada kada zloupotrijebljava hitne ovlasti da ušutka štampu? Pitam se kako Bidenovi glasači pokušavaju racionalizirati ovo ponašanje - optužujući strane novinare da su špijuni ili rade s iranskim specijalnim snagama, a zatim oduzimaju njihove web stranice u ime 'protuterorizma'. Očito im ne smeta autoritarnost i napadi na novinare kad to čini Biden.

Isključivanjem Press TV-a SAD su za 1,4 milijarde ljudi, koji govore engleski jezik, na planeti odlučio da više ne mogu gledati i slušati vijesti koje se kose s američkim narativom.
Ova akcija daleko nadilazi samo autoritarnost. Bilo bi dovoljno loše da SAD blokiraju Press TV unutar vlastitih granica – već umjesto toga odlučuju koje vijesti ostatak svijeta može konzumirati i šta mogu reći strani novinari. Nekoliko emitera na arapskom jeziku poput Al Alama i Alforata također je naglo ukinuto sa mreže, ostavljajući za sobom medijksi vakuum.

Novinarsku karijeru započeo sam krajem 2019. početkom 2020. godine na svom YouTube kanalu i Twitteru. Bio sam vrlo blagoslovljen brzim napretkom, a vlastiti televizijski program ponudio mi je Press TV u jesen 2020. Ja ne radim u Americi. Press TV nema sjedište u Americi. Šta Sjedinjenim Državama daje pravo da unište moj rad i rad mojih kolega i ukinu ga sa mreže? U kojem je svemiru ovo ponašanje pošteno ili prihvatljivo? Gotovo cijela godina mojih sedmičnih televizijskih emisija i epizoda koje sam producirao je izgubljena. Da nije bilo bekapa postavljenog na www.presstv.ir, ove emisije bi zauvijek nestale s interneta.
Na zapadu su često maltretirana strana poduzeća i oni izdavači koji imaju kontradiktorno mišljenje američkom, poput CGTN-a (Kina) i Telesura (Venezuela). U mnogo je navrata Press TV imao svoju Facebook stranicu s preko 3 milijuna sljedbenika koji su samovoljno uklonjeni, a zatim vraćeni. Prošle je godine cijeli Press-ov YouTube kanal izbrisan i zabranjeno mu je korištenje Googleovih usluga. U Velikoj Britaniji ga je 2012. godine ukinuo OFCOM, britanski regulator telekomunikacija. Toliko o slobodi govora i zapadnim vrijednostima.
WikiLeaks je u prošlosti bio podvrgnut sličnom tretmanu. SAD su poduzele napore da zatvore zvizdača zbog objavljivanja dokaza o američkim ratnim zločinima u Iraku i Afganistanu. WikiLeaksu su zamrznuti PayPal, kreditne kartice i bankovni računi radi prekida financiranja i svih financija. Njegova je web stranica više puta bila izložena distribuiranim napadima uskraćivanja usluge (DDoS), što je rezultiralo sporim prometom i padovima.

 Napad na Osovinu otpora

Ova posljednja akcija Bidenove administracije vrlo je očit napad na stranu štampu. SAD su posebno istraživale antiimperijalističke vijesti i iste zatvarle i ukidale.
Sva su ta mjesta sa sjedištem u zemljama koje čine dio Osovine otpora i otkrivaju pravu prirodu američke vanjske politike. Oni govore istinu o zapadnom imperijalizmu; kako su američke sankcije slične opsadnom ratovanju, proizvodeći masovnu glad, smrt i patnju. Oni razotkrivaju zločine izraelske okupacije i ne prikazuju etničko čišćenje Palestinaca kao "sukobe". Suočavaju se s kolonijalizmom, imperijalizmom i ne propagiraju narative zapadnih korporativnih medija, niti pomažu prodaju ratova proizvođačima oružja.
Navodi koje su protiv njih iznijeli SAD, da šire "dezinformacije", ne razlikuju se od onih koji su potaknuli skandal s Russiagateom u posljednje četiri godine - nedokazani su i neutemeljeni.
Uklanjanjem ovih web stranica s vijestima SAD šalje jasnu poruku da će maltretirati i ušutkati sve izdavače čiji se rad kosi s njihovim službenim narativom. Čak i ako živite izvan SAD-a, ujak Sam inzistira da slušate samo vijesti koje on odobrava. Državni mediji su u redu dok su američki ili britanski, ali ne i iranski.

Ovo je licemjerje Amerike u punom prikazu

SAD tvrde da podržavaju demokratske vrijednosti i tradiciju. Pa zašto napadaju novinare? Nazvati ovo ponašanje licemjernim je podcjenjivanje. Zapad neprestano upire prstom u Kinu i Rusiju, optužujući ih za ušutkivanje neistomišljenika i novinara.
Gotovo svaki dan čujemo zapadne novinare koji misle da jako oštro izvikuju Navaljnijevo ime na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina - iako ne govore ništa o Julianu Assangeu, novinaru i osnivaču WikiLeaksa, čije izručenje Biden još uvijek pokušava postići dok Assange sjedi u zatvoru s maksimalnom obezbjeđenjem u Londonu. 
Zamislite samo da je Iran trajno izbacio web stranice CNN-a, PBS-a i MSNBC-a; zamislite međunarodno zgražanje i reakciju koja bi nastala, uz svu uobičajenu propagandu o tome kako je Iran diktatura i ne poštuje štampu.
Pa gdje je taj bijes kad SAD ugasi 33 strana emitera s vijestima? Kako to da se Sjedinjene Države mogu izvući s tako bezobraznim ponašanjem, namjerno tražeći i zatvarajući Internet prodajna mjesta u inozemstvu, i ekstrateritorijalizirajući svoj napad na novinare? Šutnja iz medija je zaglušujuća.

Mnogi se neće izjasniti iz straha da će biti povezani s arapskim, perzijskim i muslimanskim web portalima - ili onim što izraelski mediji nazivaju "pro-Hamasovim" mjestima . Zapravo je prilično zabavno kako odjednom nigdje nema svih takozvanih „ ljevičara“ i „zagovornika slobode“. Čini se da im Biden, koristeći hitne ovlasti da strane medije označi kao špijune i vojne jedinice, ukidajući ih u ime protuterorizma, uopšte ne smeta. Još jednom, kad dođe vrijeme čišćenja, vidite gdje neki ljudi zaista stoje na imperijalizmu, a mnogima je to upravo uz ujaka Sama.
Zaista, agenti ove Imperije doista ozbiljno shvaćaju kontradiktorno novinarstvo i političke komentare. Da nije tako, ne bi se toliko trudili ušutkati govornike istine. Ako američki predsjednik koristi hitne ovlasti, pod kojima je naš rad označen kao "neobična i izvanredna prijetnja", to ne samo da dokazuje da smo u pravu kada je riječ o kriminalnu američkog imperijalizma - već smo i učinkovit trn u oku Imperije.
Ako naše novinarstvo i razotkrivanje istine predstavljaju kao "neobičnu i izvanrednu prijetnju", a agenti Imperije nas označavaju kao takve, onda je to značka koju ćemo nositi s ponosom.

Izvor