Kao jedna od malobrojnih preostalih zemalja koje dozvoljavaju muškarcima da se zakonski razvedu od svojih supruga putem „trostrukog talaka“, nedavna zabrana ove islamske prakse potakla je rasprave u Indiji. "Trostruki talak", koji je bio dio indijskog ustavnog prava ranije, je čin u kojem se čovjek musliman razvodi od svoje žene govoreći (usmeno ili elektronski) da se razvodi od nje. Trostruko znači da tri puta zaredom ponavlja riječi 'razvod' (talak). U Islamu, supružnici se nakon toga mogu ponovo vjenčati, samo pod uslovom da se žena prvo uda za drugog muškarca. Nakon razvoda, žene muslimkanke također moraju proći kroz "iddet", a to je period od tri mjeseca, u kojem ona ostaje kod kuće, kako bi se uvjerila da nije trudna.

Zakon o trostrukom razvodu

Krajem augusta 2017. godine, indijski Vrhovni sud je trostruki talak proglasio neustavnim. Kako je svijest o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena porasla, ova praksa je smatrana kršenjem prava muslimanki, jer se razvod odvijao samo jednostrano - kroz djelovanje muža, bez uzajamnog pristanka ili jednakog načina odlučivanja. Kao rezultat proglašavanja ove prakse neustavnom, Vijeće ministara uvelo je novi zakon, "Bill Muslim Women (zakon žene muslimanke)", krajem decembra iste godine. U ovom zakonu, trostruki talak se smatra nezakonitim, a muškarci koji se još uvijek na ovaj način budu razvodili sa suprugama, mogu dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine zbog kršenja indijskog zakona i njegovog sekularnog ustava.

Međutim, indijski parlament i narod su podijeljeni po ovom pitanju. Mnogi vladini organi koji se protive zakonu, koriste kao argument da su mnoge zemlje sa muslimanskom većinom, kao što su Maroko, Pakistan i Afganistan, već zabranile ovu praksu. Međutim, i mnogi poslanici doveli su zakon u pitanje, navodeći da je on ukorijenjen u rodnoj nejednakosti. Istovremeno, indijski muslimani i neki muslimanski poslanici tvrde da zabrana ovog zakona i kriminalizacija ovog djela krše njihove vjerske slobode, koje spadaju u ustavno pravo. Oni traže da žive svoje živote slobodno i da praktikuju svoju religiju kako žele.

#TripleTalaqBill

Na Twitteru se raspravlja o zakonu o trostrukom Talaku. I oni koji podržavaju zabranu ove prakse i oni koji se tome protive, koriste hashtag da podijele svoje mišljenje. Za državnog ministra, Rajyavardhan Rathore, zakon se odnosi na dostojanstvo i prava indijskih žena muslimanki.

Istovremeno, neki ljudi nisu skloni zabrani ovu prakse. Neki se također pitaju kako muslimanke mogu dokazati da je njihov muž izveo trostruki talak. Kako se taj čin često dešava usmeno i iznenada, teško da je moguće pronaći dokaze. Oni vide zakon kao nešto što će, u budućnosti, ovim ženama stvoriti probleme, jer ne mogu to dokazati, a muškarcima, tako što će ih uhapsiti za nešto što se teško može dokazati.

Debata će svakako trajati još neko vrijeme, s obzirom na to da je ovo pitanje povezano sa ženskim pravima s jedne strane, i slobodom religije s druge strane. Međutim, diskusija daje zanimljiv uvid u promjenjive poglede na ženska prava i ograničavanje slobode vjeroispovijesti, kada je u suprotnosti s drugim ljudskim pravima.

(mvslim.com)

Prevela i prilagodila: Dženana Džakmić-Šabanović