Da li je glavobolja bolest ili stanje svijesti? Mogli bi govoriti i o jednom i o drugom, ali budući da govorimo o emocijama, onda misao koja oblikuje svijest postaje zanimljiva kada govorimo o neprirodnim stanjima čovjeka. Nekada, u ranijim kulturnim epohama glavobolja je bila pa skoro nepoznata dok zadnjih nekoliko stoljeća o njoj se sve više govori, posebno u razvijenim zemljama. Statistika govori da 20% „zdravih“tuže se na glavobolju a posebno su žene pogođene tim simptomom. Možda ćete pomisliti da to i nije strašno saznanje
U glavi je smješten mozak kojeg bi mogli usporediti sa centralom za obradu podataka. Sve ono što neprestano percipiramo u času sekunde dopire do mozga zahvaljujući molekularnim i neuronalnim transmiterima. Mozak prihvaća, umrežuje, dijeli ili dopunjava i odašilje informacije natrag u svijet. Tako bi mogli kazati da su naše verbalne i fizičke aktivnosti vezane za mozak. Isto tako i naše emocije.
Čovjek posjeduje dva središta: srce i glavu, osjećanje i mišljenje. Moderni čovjek razvio je moždane snage u posebnoj mjeri i stoga se neprestano izlaže opasnosti da zapostavi svoje drugo središte, srce. Naravno, svaka krajnost je neprihvatljiva za ljudsko biće pa tako bi se trebala napraviti ravnoteža između glave i srca, između mišljenja i osjećaja. Jer, oni koji robuju stomaku jednako su nezdravi kao i oni koji robuju glavi, ili samo srcu. Glava se ne smije učiniti neovisnom da kroči sebi put bez prisutnosti srca. Tako će čovjek biti lišen emocija, a to znači krenuti putem na kojem se gubi ljudski kvalitet a time i zdravlje. Poznato je da kada se stvari promatraju samo kroz prizmu nauke prirodni svijet postaje odvojen od sebe samog. Ali zato je vjera (duhovnost) ta koja daje smisao nauci i zajedno one se nadopunjuju. Baš kao što je kazao Ajnštajn: „Znanost bez vjere šepa; vjera bez znanosti je slijepa.“
Da li vam je poznato da 90% svih glavobolja nema organski uzrok. Ovo važi i za glavobolju izazvanu ukočenošću mišića i za napade migrene.
Glava je dobro opskrbljena krvnim žilama, simpatičkim nervnim pleksusima koji prate krvne žile te vlaknima koja provode bol. Zbog izrazite osjetljivosti ovih krvnih žila glava brže od svih organa reagira bolovima.
Kod glavobolje koja u mnogim slučajevima potječe od napetosti zatiljku i području ramena javljaju se suženja krvnih žila u dijelovima mozga. Ova područja zatim reagiraju pojavom boli.

Simptomi

Glavobolja izazvana ukočenošću mišića difuzna je bol koja počinje vrlo sporo. Očituje se kao pritiskajuća, probadajuća, pulsirajuća bol. Može trajati satima, danima pa čak i tjednima i javlja se često kada je osoba pod stresom ili izvanrednim situacijama.

Migrena se uglavnom očituje napadima. Često se javlja samo na jednoj strani i popraćena je poremećajima vida, osjetljivošću na svjetlo, preosjetljivošću osjetila, povraćanjem i prolivom. Do ovog napada koji često traje i po nekoliko sati dolazi u razdražljivoj i depresivnoj atmosferi. Osoba koja pati od migrene osjeća jaku potrebu za povlačenjem u zaštićen, mračan i intiman prostor.
Postoje mnogi znakovi vanjskih okidača; promjena vremena, dijete, buka, alergije čokolada pa sve do bjelančevina i dr.
Žene pate od migrene znatno češće nego muškarci. Migrena se često pojavljuje i u okviru PMS-a

Uzroci

Glavobolja se može javiti zbog potisnutog nezadovoljstva i ljutnje ili kao fizički izraz prigušenog i nesvjesnog bijesa. Također ispoljavanje strahova koje nismo neposredno osjetili. Kao naprimjer kod osoba koje uhvati jaka glavobolja pred važne zadatke, sastanke, obaveze. Može to biti strah od neuspjeha koji se potiskuje. Potom, nezadovoljstvo sobom, susret s teškim zadacima, bojazan za neuspjeh, tjeskoba, osjećaj krivice, preizražen osjećaj odgovornosti, visoke ambicije koje nas stavljaju u pogon koji nas ubrzava i melje ne dajući nam predaha i odmora.
Često glavoboljom želimo druge podrediti svojoj volji kako bi njima upravljali. Svima su poznate osobe koje „zaboli glava“ čim se ne udovolji njihovim zahtjevima.
Bolovi u glavi često su pokazatelj naših pogrešnih razmišljanja i htijenja. Glava općenito pati od imperativa moranja i trebanja. Čak se kod djece pojavljuju glavobolje ako ih opterećujemo više  nego što oni mogu podnijeti, najčešće kada dodajemo svoje neostvarene ambicije na njihova već natovarena nejaka pleća.
Također, uzroci mogu biti u našim neprekidnim zahtjevima rezultata u udovoljavanju društvenim normama i pravilima. Previše smo usredsređeni na naše dužnosti i obaveze, trčimo za profitabilnim ciljevima i namećemo sebi stroga pravila.
Ljudi koji imaju pesimističan pogled na svijet, oni s manjkom samopouzdanja i kompleksom niže vrijednosti po pravilu pate od čestih glavobolja.
Glavobolje uzrokovane ukočenošću mišića često počivaju na prevelikim intelektualnim zahtjevima ili golemim očekivanjima uspjeha i priznanja. Pogođene osobe po svaku cijenu pokušavaju ostvariti svoje vlastite predodžbe o savršenosti a da pri tom ne odvajaju nimalo vremena za povremeno ili redovno opuštanje i relaksaciju.

Emocije vas mogu izliječiti ako:
-    Ispunite svoje tajne čežnje. U svakoj osobi se skriva skrivena energija osjećaja, stvaralačka i moćna snaga. Počnite biti kreativni.
-    Potičite i pobuđujte svoja osjetila. Gledajte, slušajte, mirišite, okusite i dodirnite ono što je lijepo, intenzivno, novo, uzbudljivo.
-    Posvetite se svojoj životnoj žudnji i radosti vaše duše
-    Radite na podizanju svoga samopouzdanja. Kad čovjek ne vjeruje u sebe, sve radi pod opterećenjem i sa strahom, a strahovi i psihološke inhibicije su teži problem od svakog posla.
-    Pokušajte da osvjestite pozitivne strane svoje ličnosti. Usmjerite svu pažnju na svoje snage i sposobnosti. Imate ih sigurno, samo ih dosad niste dovoljno koristili.
-    Obradujte svoje tijelo zdravom hranom jer će vam ono višestruko uzvratiti dobrim zdravljem i kvalitetnom energijom.
-    Šetajte, planinarite, plivajte, vježbajte...zdrav duh traži zdravo tijelo.

 

Sadika Avdić