Sušeno ljekovito i aromatsko bilje uglavnom služi za spravljanje čaja. Također, vrlo su cijenjeni voćni čajevi: od sušenog voća, bobica i sitnih plodova. Čaj je već stotinama godina omiljeni napitak ljudi širom svijeta

Čajevi predstavljaju mješavinu usitnjenih i neusitnjenih biljnih dijelova, a namijenjeni su za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Svi listovi čaja, osim biljnih i voćnih, potječu od istog grma zimzelene biljke camelia sinesis. Kada je riječ o vrstama čajeva, postoje dvije, i to pravi čaj, koji se dobija od biljke čaj, i biljni, koji se dobija mješavinom raznih ljekovitih biljaka. Namjena i karakter ove dvije grupe je različita, jer pravi čaj sadrži u sebi kofein i koristi se kao stimulativno ili umirujuće sredstvo, dok se druga vrsta čaja u najvećoj mjeri konzumira kao ljekovito sredstvo narodne medicine.

Načini pripreme čaja

Postoje tri metode pripreme čaja, to su japanski, engleski i pregršt način. Po prvoj metodi, prokuhanu vodu bi trebalo preliti preko čaja i ostaviti da odstoji tri do pet minuta. Engleski način kuhanja podrazumijeva da na jednu šoljicu ide jedna mala kašika čaja, dok se po pregršt metodi za svaku šolju ovog napitka uzima onoliko čaja koliko stane između tri prsta; palca, kažiprsta i srednjeg prsta.
Čaj ili čajni napitak obezbjeđuju organizmu potrebne mikroelemente (minerale), koji dospijevaju u tijelo unošenjem odgovarajuće količine prokuhane vode, koja lakše čisti organizam od toksina. Fenomen pijenja velikih količina prokuhane vode, bilo da je ona hladna ili topla, u vidu čaja poznat je u vrućim tropskim i suptropskim područjima, jer se time ublažavalo prekomjerno znojenje i sprečavale su se razne zaraze. Voćni čajevi sadrže vitamine, posebno vitamin C, i mogu se piti i nezaslađeni.

Blagotvorna svojstva čaja

Biljni čajevi predstavljaju  najefikasiji put da se na bezbjedan i jednostavan način iskoriste blagotvorna dejstva ljekovitih trava. Ne sadrže aditive, konzervanse niti vještačke boje.
U korijenu, listovima, cvjetovima, bobicama, kori ili sjemenkama ljekovitih biljaka kriju se specifična biohemijska svojstva koja su iscjeljujuća i okrepljujuća za organizam čovjeka.
Brusnica, naprimjer, prirodno sadrži kalcijum. To je veoma dobro za one kojima je potreban kalcijum, a nisu ljubitelji mlijeka.

Maslačak sadrži kalijum i ima blago diuretičko svojstvo. To je važno za one koji su skloni zadržavanju suviše tečnosti, a ne mogu dozvoliti sebi gubitak kalijuma koji je karakteristična nuspojava kod uzimanja standardnih diuretika.

Anđelika je bogata vitaminom E i mineralima i predstavlja odličan energetski tonik koji može biti naročito koristan ženama u menopauzi.
Ljekovite trave obavljaju svoj posao zahvaljujući svojstvima koje posjeduju. Nije to nikakva magija, već samo najobičnija biohemija. Toliko smo u ovo današnje vrijeme izloženi stresovima, da nam je neophodno svako iscjeljenje i okrepljenje koje možemo dobiti od ljekovitog bilja.

Miješanje čajeva

Biljni čajevi iza sebe imaju stoljetnu tradiciju koja podržava njihovu upotrebu. Pili su se kao prijatni napici i kao ljekovita sredstva, u svim narodima i kulturama. Bilo bi interesantno nešto reći o miješanju i doziranju čaja.
Kada kombiniramo i miješamo čajeve, treba imati na umu ukus, aromu i sinergiju. Recimo, u kineskoj medicini ukus je veoma važna stavka u receptima za biljne lijekove. Razlikuje se pet ukusa koji se povezuju s različitim tjelesnim sistemima i specifičnim emocijama.

Kiselo  
Ako imate problema sa jetrom, žuči i tetivama, svojoj mješavini čaja možete dodati biljke kiselog ukusa kao što su limunska trava, matičnjak, šumska jagoda. Također, ukoliko nosite u sebi emociju bijesa, ovakva vrsta čaja će vas opustiti i poboljšati raspoloženje.

Slano  
Za bolje stanje vaših bubrega, mokraćne bešike, kose, kostiju, dodajte vašem čaju slane biljke kao što su bokvica, smeđa alga, tzv. atlanski bračić, biljka veoma bogata jodom. Slana linija u vašem napitku pomoći će vam pri emociji straha.

Oporo ili trpko
Vezano je za pluća, debelo crijevo, nos, kožu, a to su biljke: kadulja, miloduh, bosiljak, đumbir. Sve ove biljke možete dodati svojoj smješi. Ovakav čaj će vam pomoći i pri emociji tuge.

Slatko
Da biste povećali vitalnost želuca, slezene, mišića, usta, svojoj mješavini možete dodati slatke ljekovite biljke kao što su: sladić (slatka trava, slatki korijen), šipurak, lan, žen-šen, stevia i sl. Ovakav čaj pomaže i kada smo u stanju zabrinutosti, dakle, kada je prisutna emocija zabrinutosti.

Gorko
Gorak ukus vezan je za srce, krvne sudove, tanko crijevo, jezik i ako se osjećate tužno i umorno, možete sebi pomoći dodajući: lavandu, kamilicu, neven, pelin, ivu i druge slične biljke.
Jedna ljekovita biljka sadrži svih pet ukusa, ne raste u našem podneblju, već na Dalekom istoku, a zove se Šizandra. Crvene bobice ove biljke suše se i koriste za čaj.

Doziranje

U doziranju se često griješi, posebice ako se čajevi doziraju na svoju ruku. Ne postoji jedna definicija za spravljanje čaja, jer to ovisi o biljkama: neke biljke se preliju vrelom vodom, odstoje 10-20 minuta i pijete čaj. Druge je potrebno potopiti da odstoje nekoliko sati. Treće, kuhate neko vrijeme na vatri pa tek onda pijete. Spravljanje čaja podrazumijeva određeno znanje, umijeće i iskustvo.
Biljke koje se koriste u našem podneblju su mnogobrojne: šipurak kojeg možete piti skoro neograničeno, nana, majčina dušica, kunica, kopriva, kantarion, valerijana, lipa, podbjel, jagorčevina, maćuhica, ljubičica, matičnjak, mažurana, šljez, divizma itd. Recimo, čaj od šipurka je ukusan i ljekovit, istovremeno otklanja umor, malaksalost, bljedilo. Povoljno utječe na probavni sistem, a bogate količine voćnih kiselina i vitamina C djeluju na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Također se kod upalnih bolesti bubrega ili bešike preporučuje šipurak. Čisti krv, pomaže kod gihta i reume. Šipurak u obliku čaja je blagotvoran i za dojilje jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom. Sada u zimske i hladne dane pijte čaj od šipurka bar triput dnevno, ako želite da vas mimoiđe gripa.
Čaj od matičnjaka je dobar za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a usto čisti i krv. Matičnjak se preporučuje u liječenju histerije, grčeva, menstrualnih tegoba, probavnih smetnji, bronhijalnog katra, astme, a izuzetno je sredstvo za nervozne i nemirne osobe. Matičnjak je blag, prijatan i veoma koristan lijek. Matičnjak je dobro miješati sa gorkim travama kakve su kičica, lincura, gorka djetelina, kunica i sl.
Čaj od lipe koristi se u liječenju prehlada, kašlja i bolesti disajnih organa. Pospješuje izlučivanje znoja i mokraće. Dobar je protiv grčeva i za umirivanje bolova. Izuzetno sredstvo protiv nesanice. Čaj od lipe ne koristiti kao redovan napitak jer pobuđuje rad srca pa tako može uzrokovati srčana oštećenja. Dakle, s lipom oprezno. Za razliku, recimo, od majčine dušice koju možete koristiti koliko želite. Dakle, čaj od majčine dušice je prijatan, blago aromatičan čaj, izuzetan prijatelj organa za varenje. Koristi se protiv crijevnih parazita, naročito kod djece. Ulazi u sastav ljekovitih preparata za disajne organe. Ova biljka odlično rastvara i služi za izlučivanje sluzi u organima za disanje, ima jaku moć dezinfekcije te je dobro sredstvo protiv zaraznih bolesti. Izuzetno dobra mješavina protiv malokrvnosti jeste majčina dušica sa koprivom. Dobar sastav je ako dodate i kunicu. Kunica je inače biljka koja čisti krv, jača krv i probavne organe. Posebno je cijenjena biljka za liječenje jetre, gušterače i slezene. Tako je dobra protiv žutice, proliva, glavobolja, groznice, neredovitih menstruacija, nesanice itd.
Kombinacija ima na stotine. Recimo, lavanda i valerijana dobra su kombinacija za nesanicu. Zapravo, osnovna kombinacija spravljanja čaja su jedna ili dvije biljke koje su nosioci terapeutske aktivnosti. Lavandi i valerijani možete dodati matičnjak, nanu, kamilicu, kantarion itd. Za mješovite čajeve potrebno je znanje ili iskustvo prethodnih generacija kako bismo napravili pravilan odabir osnove i dodatnih komponenti čaja.

Trajnost čuvanja čaja

Biljke ne možete čuvati beskonačno dugo jer vremenom gube svoja ljekovita svojstva, zato je potrebno po mogućnosti obnavljati domaću, kućnu, apoteku svake godine. Ukoliko se čuvaju u komadu, začinske biljke mogu trajati i do četiri godine, a usitnjene začinske biljke i dvije do tri godine. Premda se ne mogu pokvariti, začinske biljke i začini mogu izgubiti na jačini. Spakovano bilje odložiti na suhom, mračnom i hladnom mjestu.

Piše Sadika AVDIĆ