Mnoge važne procese u našim tijelima kontrolišu hormoni. Dakle, kada je poremećena proizvodnja hormona, to utiče na naše raspoloženje, ponašanje, blagostanje i izgled. Ali kako razumjeti da je problem uzrokovan hormonima, i kojim od njih tačno?

Najčešći znaci hormonske neravnoteže su:

1. Iznenadna pojava akni
Akne i mitiseri mogu se pojaviti ako su vaše pore začepljene. Međutim, neki doktori tvrde da iznenadna pojava akni može često biti uzrokovana naglim hormonskim promjenama u tijelu. Naprimjer, vrlo nizak nivo androgena vodi do pojave akni po cijelom tijelu. Takve stvari se često mogu uočiti tokom tinejdžerskih godina kada je teško otkloniti akne.

2. Česte glavobolje

Prema riječima endokrinologa, razlog zašto često imate glavobolju (osim stresa i umora) može biti nizak nivo estrogena. Estrogen je ženski hormon koji se proizvodi u jajnicima i kontroliše sve metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini. Zato, ako imate previše ili premalo estrogena, to može biti uzrok migrene ili konstantno lošeg raspoloženja.

3. Česta nesanica

Nesanica je veoma opasan znak jer može biti povezan sa niskim nivoom progesterona. Dr Traci Džonson, specijalista za san i spavanje, kaže da je progesteron prirodni relaksant. Može opustiti, smiriti i normalizirati san. Promjene u nivou ovog hormona često dovode do nesanice. Prema Akademiji za psihosomatsku medicinu, estrogen i progesteron su veoma niski kod žena koje su upravo rodile. Zbog toga neke žene mogu imati problema sa spavanjem tokom ovog perioda. Ali to ne bi trebalo da se desi u drugim situacijama.

4. Povećano znojenje
Naglo znojenje ili temperatura su najčešći znakovi da nešto nije u redu sa vašim hormonskim balansom. Hormoni kontrolišu temperaturu tijela, pa ako imate neku vrstu neravnoteže, možda ćete iznenada osjećati toplotu. Ovaj simptom je uobičajen nakon menopauze kada je nivo hormona veoma nestabilan. U drugim slučajevima, ovaj simptom ukazuje na to da u organizmu postoji problem.

5. Stalni umor
Svako od nas osjeća se umorno s vremena na vrijeme, ali ako se uvek osjećate umorno, čak i kada se odmarate, to može biti znak hormonske neravnoteže. Neki doktori kažu da hronični umor može biti izazvan problemima u proizvodnji tiroidnih hormona.

6. Nagla promjena težine
Ako imate hormonsku neravnotežu, vaše tijelo može dobiti težinu bez obzira na hranu koju jedete. Nedostatak ili višak proizvodnje određenih hormona može učiniti da tijelo zadrži masnoće i izgubi mišićnu masu. Naprimjer, visok nivo estrogena, kortizola ili inzulina sa niskim nivoom testosterona može dovesti do skladištenja masti u stomaku. A nizak nivo tiroidnih hormona usporava metabolizam i dovodi do povećanja tjelesne mase.

7. Gubitak kose
Prekomjeran gubitak kose može biti prouzrokovan hormonima štitne žlijezde, inzulinom ili testosteronom. Naprimjer, testosteron čini muškarce krupnim i dlakavim. Međutim, kada žene imaju visok nivo testosterona, one često postaju ćelave. Pod određenim uslovima, hormon dobijen od testosterona pokušava uništiti folikule dlake što dovodi do gubitka kose.

8. Probava
Mnogi ljudi su vjerovatno bili u situaciji kada su imali neke stomačne probleme jer su se osjećali nervozno. Takav efekat je uzrokovan velikim otpuštanjem hormona zbog stresa. Studija sprovedena na Univerzitetu u Teksasu pokazala je da visok nivo estrogena utiče na mikroflore crijeva. Druge studije su pokazale da visok nivo hormona u jajnicima može dovesti do napada i bolova u stomaku.

9. Nekontrolisani napadi gladi
Naša tijela sintetizuju hormone koji su odgovorni za naš apetit i glad. Neuravnoteženost ovih hormona dovodi do nekontrolisanih napada gladi. Doktori su saznali da postoje dva hormona koja trebaju biti uravnotežena kako bi se kontrolisala glad - leptin i grelin. Leptin smanjuje glad kada smo nešto pojeli a grelin radi suprotno – on nas obavještava kada je vrijeme za jelo.

10. Zaborav
Stalno zaboravljanje i nizak fokus mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući hormonsku neravnotežu. I opet, sve je u vezi sa niskim nivoima kortizola i estrogena. Studije su pokazale da nizak nivo estrogena može dovesti do zaborava, nemogućnost fokusiranja i nejasan um. A nizak nivo kortizola utiče na kratkoročnu memoriju.

11. Promjena u izgledu dojki
Promjena veličine dojke je jedan od najozbiljnijih znakova problema u tijelu. Naglo smanjenje nivoa estrogena utiče na vlažnost kože i elastičnost kože. Zbog toga grudi mogu izgubiti svoj oblik, volumen i veličinu. Osim toga, unutar samih dojki može se pojaviti nešto tvrdo što može izazvati neugodnost. Prema Nacionalnom institutu za rak, promjene dojke se javljaju vrlo rijetko i u većini slučajeva takve promjene nemaju nikakve veze s rakom. Ovo se dešava samo zbog hormonalnih promjena ili prije menopauze.

brightside.me