Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji uveliko utiče na sisteme našeg organizma, od snadbijevanja kalcija našim kostima do jačanja našeg imunog sistema. Mi obično dobijamo ovaj vitamin iz hrane, suplemenata i sunčevih zraka, ali kada nešto krene naopako i kada se suočimo sa nedostatkom vitamina D, naš organizam može doživiti slom. 

Najčešće znakovi niskog nivoa vitamina D:

1. Znojenje glave
Postoji niz simptoma koji mogu ukazivati na to da je nivo vitamina D nizak. Naučna literatura opisuje prekomjerno znojenje kod novorođenčadi kao jedan od prvih znakova nedostatka ovog vitamina. Jedan od najneočitijih simptoma nedostatka vitamina D kod odraslih je prekomjerno znojenje glave u odnosu na ostatak tijela. Ako se vaša glava mnogo znoji, to može biti povezano sa nedostatkom vitamina D u vašem tijelu i možda bi treabali da se konsultujete sa svojim ljekarom.

2. Bol u kostima
Nedostatak vitamina D može narušiti sposobnost organizma da unese kalcijum u koštano tkivo, što može dovesti do osteomalacije ili slabljenja kostiju. Nedostatak vitamina D može biti povezan sa različitim mišićno-koštanim bolovima, posebno sa bolom u potkoljenici. Preporučuje se da se osigura dnevni unos potrebne količine vitamina D kako bi se izbjegli bolovi u kostima, prijelomi kostiju i srodne bolesti poput osteoporoze

3. Bol u mišićima
Vitamin D ne pogađa samo naše kosti već i naše mišiće. Nedostatak ovog vitamina može izazvati jake bolove u mišićima, slabost, smanjenu mišićnu masu i slab oporavak mišića nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Nizak nivo vitamina D takođe može uzrokovati hroničnu raširenu bol u tijelu, što je jedan od glavnih simptoma fibromialgije.

4. Slab imuni sistem
Vitamin D igra veliku ulogu u podržavanju našeg imunološkog sistema. Doktori su počeli da koriste ovaj vitamin za tretiranje infekcija mnogo prije nego što su otkriveni antibiotici. Pacijenti sa tuberkulozom, na primjer, poslani su u sanatorijume gdje su bili izloženi sunčevoj svjetlosti, koja je, kako su ljekari tada mislili, direktno ubijala infekciju. Dakle, ako patite od čestih virusnih infekcija, nizak nivo vitamina D može biti jedan od uzročnika.

5. Umor i slabost
Mi često pripisujemo umor i slabost užurbanom načinu života ili nedostatku sna. Međutim, ispostavilo se da nedostatak vitamina D u organizmu može biti uzrok. Studija koja je proučavala uticaj dodatka vitamina D na pacijente koji su se osjećali umorno, pokazala je značajno smanjenje simptoma zamora nakon normalizacije nivoa vitamina D.

6. Sporo zarastanje rana
Studija je pokazala da je 12 sedmica primjene vitamina D rezultiralo značajnim smanjenjem rana kod pacijenata sa dijabetičkim čirevima stopala. Naučnici vjeruju da je vitamin D imao pozitivan učinak na stabiliziranje nivoa glukoze u krvi i kolesterola kod bolesnika koji su bili ispitivani. Ako rane zacjeljuju sporo (posebno ako imate dijabetes), obratite pažnju na nivo ovog vitamina u vašem tijelu.

7. Gubitak kose
Postoje mnogi faktori koji mogu izazvati gubitak kose, a nedostatak vitamina D je jedan od njih. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do stanjivanja i gubitka kose. Vitamin D je sastavni dio procesa rasta kose u trenutku nastanka kose i može se koristiti kao dodatak za tretman gubitka kose.

8. Anksioznost i depresija
Vitamin D je jedinstven vitamin koji utiče na mnoge dijelove našeg tijela, uključujući mozak. Nakon što se vitamin konzumira u hrani ili se sintetizira u našoj koži, oslobađa neurotransmitere kao što su dopamin i serotonin koji utiču na funkcioniranje mozga. Prema riječima naučnika, nedostatak vitamina D može dovesti do anksioznosti, depresije i čak može biti povezan sa mentalnim bolestima, uključujući šizofreniju.

Ako imate bilo koji od znakova nedostatka vitamina D, planirajte posjetu svom doktoru koji će procijeniti nivo ovog vitamina u vašem tijelu i propisati potrebnu dozu vitamina D.

(brightside.me)

Prevela i prilagodila: Dženana Džakmić-Šabanović