Njemačke novine Allgemeine Zeitung objavile su priču o spornom pitanju nošenja marame o čemu se u Evropi u proteklom periodu vode velike diskusije.
Ističu da je očigledno jasno da svako ima pravo da se oblači kako želi. Zbog čega onda još uvijek debata o pravima muslimanki da nose maramu.
– Ako može kraljica Engleske da je nosi, zbog čega ne mogu muslimanke. Koji je pravi razlog ove debate – pita njemački novinar.
Evropski sud pravde nedavno je donio presudu o nošenju marame na radnom mjestu. Allgemeine Zeitung piše da je ta presuda besmislena. Sud je odlučio da žene imaju pravo da nose maramu na radnom mjestu, ali ako im to dopusti poslodavac.
– Takva odluka od strane poslodavca može biti donesena s ciljem da se na radnom mjestu ne predstavljaju vjerski simboli, ali s druge strane, kršćani se ne suočavaju sa istim zabranama i oni koji nose krst oko vrata mogu ga skriti ispod odjeće. Marama se pak ne može skriti jer pokriva kosu. Mnoge muslimanke se susreću sa izborom između marame i gubitka posla. Otkrivanje kose bi za njih bilo sramno i nema razloga da se na takvo nešto prisiljavaju – pišu njemačke novine.
Novinari ističu i da britanska kraljica često nosi veo odnosno maramu preko glave, pogotovo kada je izvan kraljevske palače. Možda je razlika u tome da ona to radi iz praktičnih razloga, ili joj se jednostavno sviđa te da zbog toga nije problem.


(Izvor: faktor.ba)