halimah08Bivša predsjednica parlamenta Halimah Yacob, bit će prva malajska predsjednica Singapura poslije više od 47 godina, nakon što je Odjel za izbore (ELD) u ponedjeljak (11. septembra) izjavio kako je samo jedan kandidat kvalificiran za predsjedničke izbore.
Među onima koji su podnijeli zahtjeve, samo je jedna osoba dobila i potvrdu o kvalificiranosti i potvrdu o pripadnosti zajednici, izjavio je Odjel za izbore (ELD) u svojoj izjavi ne imenujući tu osobu.Šezdesetdvogodišnja Halimah je jedina kandidatkinja koja se automatski kvalificirala za izbore, nakon što je obavljala ulogu predsjednice parlamenta više od tri godine.
Glasnogovornik predsjednika pomorskih usluga Bourbon Offshore Asia Pacific Farida Khana (62), te glasnogovornik izvršnog direktora tvrtke Second Chance Properties Mohameda Salleh Maricana (67), potvrdili su da su njihove prijave odbijene.Halimah će biti osma predsjednica Singapura i prva žena koja će zauzeti položaj šefa države. Glavni izvršni direktor energetskog tržišta Ng Wai Choong, proglasit će je kao izabranu predsjednicu na Dan imenovanja u srijedu. Šestogodišnji mandat predsjednika Tonyja Tana istekao je 31. augusta a JY Pillay, predsjednik Vijeća savjetnika bio je vršitelj ove dužnosti od 1. septembra. Neće biti glasanja, a Halimah će započeti svoj mandat u četvrtak. Ovogodišnji predsjednički izbori rezervirani su za malajsku zajednicu, prateći promjene u programu biranja predsjednika, kojeg je parlament donio u novembru prošle godine. Promjene omogućuju da se izbori rezerviraju za određenu etničku grupu koja nije imala izabranog predstavnika pet uzastopnih mandata. Predsjednik Yusof Ishak bio je prvi predsjednik Singapura i jedini Malajac koji je vodio državu do svoje smrti 1970. godine.

( www.nst.com.)