Ilhan Omar pobijedila je na preliminarnim izborima i ušla je u historiju postavši prva Somalijka koji je izabrana u petom distriktu Minesote u američkom Kongresu. 36-godišnja Ilhan, majka troje djece, mogla bi postati druga muslimanka koja će ući u Kongres zajedno s Rashidom Tlaib, (pobjednica preliminarnih izbora u distriktu Detroit) ako pobijedi na izborima sredinom novembra.

Njena porodica pobjegla je iz Somalije zbog građanskog rata kad je Ilhan imala osam godina. 1995. godine njena porodica emigrirala je u Minneapolis, Ameriku. Tokom svog pobjedničkog govora, Ilhan je govorila o osmogodišnjoj djevojčici iz izbjegličkog kampa:
"U svojoj posljednjoj utrci govorila sam o tome šta bi moja pobjeda značila za tu osmogodišnju djevojčicu u tom izbjegličkom kampu. I danas još uvijek razmišljam o njoj i razmišljam o nadi i optimizmu koje bi sve te osmogodišnje djevojčice širom zemlje i širom svijeta dobile kada bi vi glasali i vjerovali u nekoga poput mene.

Sa svojim emocionalnim govorom dotakla je srca miliona ljudi. "Ovo je stvarno bila pobjeda za tu osmogodišnju djevojčicu u izbjegličkom kampu", nastavila je. Zanimljivo je da se za ove izbore kandidovalo više od 90 muslimana. Ovo je rekordan broj.