Somalijsko-švedska političarka Laila Ali Elmi postala je prva istočnoafrička muslimanka koja je izabrana u švedski parlament, Riksdag.  "Dolazim iz predgrađa i odrastala sam u predgrađu, pitanje koje mi je važno je politika školstva. U socio-ekonomski ugroženim područjima, imamo prilično loše škole. Moramo se fokusirati na školstvo i to je pitanje na koje ću se najviše usredsrediti kada uđem u Riksdag ", izjavila je Laila.

Kao kandidat stranke Zelenih, Laila će predstavljati distrikit Angered u Geteborgu. Distrikt Angered je dom za 14.000 pripadnika somalijske zajednice i najveća je istočnoafrička zajednica u Švedskoj. Laila je rođena u Somaliji, a njena porodica je pobjegla u Švedsku početkom devedesetih godina, kada je građanski rat rascjepio zemlju. Neće joj biti prvi put da predstavlja svoj narod, budući da je bila član vijeća distrikta Angered od 2014. godine. Lailina stranka, "Zelena stranka", četvrta je najveća stranka u 349-članskom parlamentu Riksdagu, sa 25 mjesta.

Elmi se sada pridružila dugoj listi političkih lidera rođenih u Somaliji, koji čine historiju i u velikoj mjeri doprinose svojim zajednicama. Na listi se nalazi Ilhan Omar, koja se nada da će predstavljati Minnesotu u američkom Kongresu i Magid Magid, rođen u Somaliji, koji je takođe postao najmlađi gradonačelnik Sheffielda. 

(mvslim.com)