Pružajući pomoć onima koji su u potrebi, Pakistanka je u svojoj kući svaki dan hranila stotine gladnih.  Rukhsana Izhar, inspirisala je mlade Pakistance koji su započeli projekat Rizq, projekat mladih poduzetnika koji podrazumijeva podjelu hrane gladnima.

Organizacija Rizq osnovana je od strane grupe prijatelja u aprilu 2015. godine, a jedan od osnivača je Isharin sin, Huzaifa Ahmad. Kao prvi korak, Rizq tim identifikuje područja unutar Lahore, obično su to sirotinjski kvartovi i sela, i pravi plan zajednice. Na facebook stranici govore kako su počeli sa ovim projektom.

"Svakog dana u posljednje dvije decenije, Huzaifina majka otvarala je kapije svoga doma u podne, pozivajući sve one koji su gladni na ručak. Uskoro bi kuća bila popunjena ljudima koji nisu imali šta da jedu. Svi oni su činili porodicu, i svakom članu je rečeno da ne uzima više nego što može pojesti, tako da se niko ne vrati gladan. "

Rukhsana je inspirisala sina i njegove prijatelje da krenu korak dalje i da pomognu još većem broju ljudi. Uprkos naporima Huzaifine majke i ljudima poput nje, u pakistanskom društvu puno je gladnih i siromašnih. S obzirom da Huzaifa dolazi iz bogate porodice ona se osjećala nelagodno. Uprkos velikom problemu - gladi, ljudi su s druge strane, rasipali dosta hrane i bilo je potrebno učiniti nešto kako bi se premostio ovaj jaz. Musa i Qasim su također bili zabrinuti, pošto su ekonomiste, bili su svjedoci velikog broja gladnih i siromašnih tokom svojih istraživanja i posjeta na terenu. A sudbina je htjela da se baš ova tri prijatelja sastanu i postave temelje "Rizqa" –službe za distribuciju hrane u Pakistanu.
Ono što je započelo sa tri prijatelja koji kruže automobilima širom grada i prikupljaju i distribuiraju hranu sada je organizacija koja djeluje u jednom od najvećih pakistanskih gradova – Lahori. Koristeći ono što su naučili na fakultetu i uz vrijednoste koje nose od kuće, njih trojica imaju zamisao da iskorjene s jedne strane rasipanje, a s druge strane glad u Pakistanu. U prosjeku, Rizq služi 200 do 250 obroka svaki dan, a tim ima za cilj da brojku poveća na 2.000 obroka dnevno.

Ponekad, dobra namjera i rad jedne osobe mogu promijeniti vjeru velikog broja ljudi.

(mvslim.com)

Prevela i prilagodila: Dženana Džakmić-Šabanović