Marzieh Hashemi, novinarka i voditeljica iranske televizijske stanice PRESS TV na engleskom jeziku, uhapšena je i zatvorena u SAD-u iz neodređenih razloga.

Hashemi, koja je rođena u Americi, poznata po vođenju vijesti i emisija za Press TV, uhapšena je u nedjelju po dolasku na Međunarodni aerodrom St. Louis Lambert u St. Louisu, Missouri, izjavila je njena porodica. Press TV doznaje da je pod pratnjom FBI-a prebačena u pritvorski centar u Washingtonu, SAD. Američki dužnosnici su do sada odbijali navesti razloge za njezino hapšenje. 

Hashemi, rođena Melanie Franklin, stigla je u SAD kako bi posjetila svog bolesnog brata i ostale članove porodice. Njena rodbina nije mogla stupiti u kontakt s njom i bilo joj je dopušteno da kontaktira samo svoju kćer dva dana nakon hapšenja.

Maltretiranje u američkom zatvoru

Hashemi, koja već godinama živi u Iranu i koja je prešla na Islam, rekla je svojoj kćerki da je vezana lisicama i da se prema njoj ponašaju kao prema zločincu. Novinarka je također rekla da su joj prisilno skinuli hidžab i fotografisali je bez marame po dolasku u zatvor. Hashemi je samo dopušteno da nosi majicu kratkih rukava i trenutno koristi drugu kako bi pokrila glavu.
Nadalje, ponuđena joj je samo svinjetina za jelo a ukinuli su joj čak i hljeb i bilo koju drugu halal hranu nakon što je odbila konzumirati meso. Hashemi je svojoj kćerki rekla da je jedina hrana koju je imala tokom protekla dva dana pakovanje krekera.

Članovi porodice i medijski aktivisti pokrenuli su kampanju na društvenim medijima s oznakom #FreeMarziehHashemi i # Pray4MarziehHashemi kao podršku.