Movita Johnson-Harrell ušla je u historiju, nakon što je pobijedila na posebnim izborima za Distrikt 190., u utorak, 12 marta postajući prva muslimanka koja je izabrana za državnog predstavnika u Pensilavniji, izvijestio je magazin Philadelphia.

"Takmičim se jer mi je stalo do moje zajednice - ne treba mi posao", izjavila je Johnson-Harrell za Philadelphia magazin u Januaru kada je objavila svoju kandidaturu. "Mnogi ljudi ulaze u politiku u potrazi za karijerom, novcem, moći, slavom - osobno ću smanjiti platu od 20.000 dolara ako postanem predstavnica države."
Johnson-Harrell je bivša privremena nadzornica u službi za žrtve u Uredu državnog advokata u Philadelphiji. U utorak navečer, osigurala je više od 66 posto glasova, a njen najbliži izazivač 20 posto. Platforma narodne zajednice Zapadne Philadelphije obuhvatala je ključna pitanja kao što su socioekonomske prilike i obrazovna reforma te prevencija upotrebe oružja.

Johnson-Harrell je pobijedila zagovornika zajednice Amen Brown, aktivistu i svećenicu Pamelu K. Williams i republikanskog kandidata Michaela Harveyja. "Zahvalna sam što je Demokratska stranka imala povjerenje u mene", izjavila je Johnson-Harrell. „Mislim da mogu puno toga napraviti u Harrisburgu."

2019. godina donijela je mnoge dobre vijesti američkim muslimanima. U Januaru, Fadwa Hammoud je imenovana, od strane državnog advokata Dana Nessela, za generalnog advokata postajući prva muslimanka koja je to uspjela u historiji SAD-a. Rashida Tlaib i Ilhan Omar iz Minnesote izabrane su kao prve muslimanke kongresnice.

 (mvslim.com)