Tengku Maimun je ušla u historiju Malezije imenovanjem za prvu vrhovnu sutkinju. Ona je prva žena koja se uzdigla na najvišu sudsku kancelariju u zemlji. Alumni asocijacija Pravnog fakulteta Univerziteta Malaya izjavila je: „Njeno imenovanje postavlja visoke standarde za sve pravnike i buduće advokate, a još više zato što ona predstavlja prvu ženu u Maleziji koja je imenovana za glavnog sudiju.“

Od osnivanja države 1963. godine, svih 15 sudija u zemlji bili su muškarci.

Ko je Tengku Maimun?

Tengku Maimun je 59-godišnja majka četvero djece. Diplomirala je pravo na Univerzitetu Malaya 1982. godine. Od tada je imala uspješnu i dugu sudijsku karijeru. Za razliku od njenih starijih prethodnika, relativno je mlada. Ona će biti u mogućnosti da služi više od 6 godina prije nego što dostigne starosnu dob od 66 godina potrebnu za penzionisanje.
Nekoliko advokata već je pokazalo veliko povjerenje u imenovanje Tengku Maimuna kao glavne sutkinje. Oni je hvale kao “poštenu sutkinju sa dobrim pravosudnim temperamentom i dobrim poznavanjem zakona”. Poznata je i po dobrim odlukama i nezavisnosti.

Tengku Maimun će imati priliku da sprovede reforme u pravosuđu kako bi se pravosudni sistem podigao na veći stepen i kako bi se izbrisale negative stvari iz prošlosti. Smatraju da će ona učiniti sve što je potrebno da ujedini sudstvo, na koje Malezijci mogu biti ponosni i da će dijeliti pravdu na "pošten i pravedan način".

(mvslim.com)