Ibtihaj Muhammad ušla je u historiju kada je postala prva sportašica s hidžabom u SAD-u koja se kvalificirala na Olimpijske igre 2016. godine i prva muslimanka iz Amerike koja je osvojila medalju na igrama. Ali put do Olimpijade nije bio lagan. Ibtihaj je iskusila rasizam i ksenofobiju, čak i među elitnim sportašima s kojima je trenirala i takmičila se. U svojoj novoj dječjoj knjizi „The Proudest blue“ - „Najponosnija pava“ Ibtihaj piše priču o dvije sestre i ljepoti njihove vjere. Knjiga govori o prvom danu škole dvije sestre. Starija sestra Asija za prvi dan škole bira hidžab najsjajnije plave boje. "Asijin hidžab je poput neba na sunčanom danu", kaže njena mala sestra Faizah. Kad njih dvoje stignu u školu, dočekuju ih drugari s neupućenim, ksenofobičnim mišljenjima o hidžabu. Ali dvije sestre imaju čvrstu vezu i znaju ljepotu svoje religije i hidžaba.

ca1a4b54 f411 4ce0 97d2 6f33a30d0881 theproudestblue muhammad 9780316519007 hc
Šta vas je inspirisalo da napišete ovu knjgu?
Ibtihaj Muhammed: Jedan od najranijih i najmoćnijih oblika predstavljanja za djecu dolazi kroz čitanje. Htjela sam ispričati ovu priču kako bi mala djeca koja izgledaju poput mene mogla vidjeti sebe u slikovnici. Tako da djevojčice, muslimanke znaju da nisu same i da ima mnogo ljudi koji dijele zajedničko iskustvo. Važno je da i ta djeca budu predstavljena u književnosti.

Na Ljetnim olimpijskim igrama 2016. godine postali ste prva muslimanka iz Amerike koja je nosila hidžab dok se takmičila, i prva koja je osvojila olimpijsku medalju. Kakve su bile reakcije muslimansko-američke zajednice, posebno mladih djevojaka u sportu?
Od mog nastupa na olimpijskim igrama vidjela sam dosta djevojčica i djevojaka muslimanki koje su inspirisane mojom pričom dobile motivaciju da se više bave sportom. Nadam se da je to što sam prva muslimanka iz Amerike koja je osvojila olimpijsku medalju inspirisalo mnoge da prihvate snagu razlike i da budu prvi u nečemu.

Jeste li doživjeli uznemiravanje ili nasilje kao rezultat nošenja hidžaba kao mlada djevojka?
Sjećam se da su me maltretirali i osjećala sam se drugačije jer nosim hidžab. Trebalo mi je dugo vremena da počnem zanemarivati neprimjerene komentare. Može vam biti teško kretati se u prostoru gdje se ojećate drugačije, ali jedan od najvećih poklona koji možete pružiti sebi je voljeti sebe onakvima kakvi jeste i ne prilagođavati se očekivanjima društva u kojem živite.

Bustle.com