Na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, za sve tačke dnevnog reda za su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je protiv bio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike.

U skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zbog nepostizanja konsenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda.

Zaključke i odluke za neke tačke dnevnog reda iz oblasti vanjske politike, koje su ranije bile na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a za koje ni danas nije postignut konsenzus, u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proglasio je destruktivnim po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa za i jednim glasom protiv, nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U skladu s članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zbog nepostizanja konsenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda.

Zaključke i odluke za neke tačke dnevnog reda iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje su ranije bile na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a za koje ni danas nije postignut konsenzus, u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, proglasio je destruktivnim po vitalni entitetski interes.

(Preporod.info)

Na današnji dan prije 18 godina preminuo je Alija Izetbegović, velika historijska ličnost i prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. 

Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a umro je u Sarajevu 2003. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završio je Pravni fakultet, radio i stvarao.

Otvoreno je govorio o svojim političkim stavovima, zbog čega je dva puta osuđen i zatvoren. Nakon raspada Jugoslavije pokreće Stranku demokratske akcije (SDA) koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH. Našu državu je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma.

Svoj politički angažman nastavio je do 2000. godine, kada se povukao iz zdravstvenih razloga. Napisao je više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika: "Islam između Istoka i Zapada", "Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988" i "Rat i mir u Bosni i Hercegovini".

Izetbegović je sahranjen na mezarju Kovači u Sarajevu, gdje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas u 11 sati položiti cvijeće.

(Klix.ba)

Sinoć je u Tuzli od posljedica srčanog udara u 55. godini preminuo Zulfo Salihović, odbornik u Skupštini Opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Adem Mehmedović, dugogodišnji novinar, a sada jedan od načelnika odjeljenja u Općini Srebrenica na svom Facebook profilu oprostio se od Salihovića.

"Zulfin odlazak je veliki gubitak za Srebrenicu. Ako je iko znao politiku onda je to bio Zulfo. Godinama je bio odbornik u Skupštini opštine Srebrenica, pa tako i zadnji mandat. Jedan od ključnih bošnjačkih političara u Srebrenici dugi niz godina. Ono što mogu tvrditi o Zulfi jeste da je bio iskren patriota i da je volio svoj narod i zemlju. Živio je Srebrenicu i sigurno da ga je koštala mnogo. Ostat će velika praznina iza njega koju nećemo moći popuniti, a bojim se da nismo dovoljno učili iz njegovog djelovanja", naveo je Mehmedović.

Salihović je bio i predsjednik Kluba odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, bivši načelnik Štaba 281. brigade, politički funkcioner u Srebrenici te učesnik “kolone smrti” u julu 1995. godine. Ove godine bio je i vođa “Marša mira”.

Vrijeme i mjesto dženaze Salihovića bit će poznati naknadno.

Članovi Predsjedništva BiH pred austrijskim ministrom vanjskih poslova u petak su se ponovo posvađali iznoseći svoja suprotstavljena viđenja stanja u zemlji a Milorad Dodik tom je prigodom ponovio kako ne odustaje od planova kojima bi doveo u pitanje opstanak nekih od središnjih tijela državne vlasti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je sastanak s novim šefom austrijske diplomacije protekao “na očekivani način” i da je Dodik opet ‘verglao’ svoje, ali raduje se jer se ministar Michael Linhart osobno mogao uvjeriti kakvo je stanje u zemlji u svjetlu najava o koracima koji bi vodili ka secesiji Republike Srpske.

“Sve što Dodik priča postaje predmetom rada Tužiteljstva BiH jer je to rušenje ustavnog sistema BiH”, kazao je Komšić komentirajući Dodikove secesionističke planove koje je okvaificirao kao “ludilo” za koje je “potrebna terapija”.

Kazao je kako će pričekati hoće li sada državno tužiteljstvo reagirati ili će osobno podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika koji i BiH i RS vodi u opasnu situaciju.

“Ne znam ko će šta uraditi, znam šta ću čekati. Čekat ću da vidim šta će Tužilaštvo uraditi, ako ne urade ništa, moja je obaveza da podnesem krivičnu. Dok se gospodin ne urazumi i ne uzme pravu terapiju, do tada traje ludilo“, kazao je.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović kazao je kako nitko ne treba dvojiti da će BiH biti obranjena i od ovih novih Dodikovih prijetnji.

“Dodik radi uzaludan posao koji nikako ne može dati rezultate što ih on očekuje a sve može odvesti u destabilizaciju”, kazao je Džaferović.

Tvrdi kako je nemoguće sada se vraćati na stanje kakvoj je bilo 1996. godine i što traži Dodik kroz inzistiranje na maksimalno reduciranje ovlasti BiH kao države.

Džaferović je pozvao da se stanje smiri prije nego što intervencija visokog predstavnika postane neizbježna.

“Nastavi li Dodik s ovim prvorazredna je obveza visokog predstavnika zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, kazao je Džaferović.

Sam visoki predstavnik Christian Schmidt u četvrtak je medijima kazao kako bi bilo najbolje da njegove ovlasti “ostanu u ladici” ali je istaknuo kako će biti tu ustreba li reagirati na ugrožavanje teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH.

Dodik je pak nakon sastanka s ministrom Linhartom novinarima kazao kako on nema namjeru rušiti teritorijalni integritet BiH ali je odlučan vratiti suverenitet RS-u kakvoga joj je dao Dayton.

Potvrdivši kako jedinstva u BiH nema ustvrdio je kako rata ipak neće biti pa ni sigurnost građana, po njegovu sudu, nije ugrožena.

“Mi nećemo ratovati ako nas se ne dira”, kazao je Dodik koji ne vidi zbog čega su ljudi u BiH zabrinuti. Ne bi li dokazao kako nema razloga za strah najavio je kako će u ponedjeljak na sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevo dovesti harmonikaša s kojim tamo kani pjevati.

Istodobno je ipak potvrdio kako ne odustaje od plana da RS ospori funkcioniranje Oružanih snaga BiH kao i pravosudnih tijela države.

Pripadnike oružanih snaga BiH s teritorija RS, kako je pojasnio, planira potjerati tako što će vojarnama isključiti struju i vodu.

Tvrdi da je državna vojska samo trošak te kako bi zemlju trebalo demilitarizirati a novce umjesto za vojsku trošiti za bolnice. Ponovio je tvrdnju da je veliki broj pripadnika oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti izrazio spremnost da se angažira u novoj vojsci entiteta a Dodik očekuje da će i Srbi zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) također prijeći u policijske strukture RS a dodao je kako su s njim odbili surađivati Srbi iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koje je nazvao “prodanim dušama”.

Do kraja mjeseca planira zabraniti rad OSA-e na teritoriji RS a entitet će, kako je najavio Dodik odmah uspostaviti svoju obavještajnu službu.

O svim tim planovima je, kako tvrdi, upoznao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića te je najavio nastavak suradnje s njim na rješavanju problema koji postoje u BiH.

Izvor

Progon koji je nastavila Srbija nad građanima Bosne i Hercegovine, zbog navodnih ratnih zločina, izazvao je veliku pažnju i osudu javnosti. Hapšenje Edina Vranja, bivšeg visokog službenika FUP-a, i prosljeđivanje predmeta Tužilaštvu BiH komentirao je za “Index” gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović.

– Edin Vranj će u ponedjeljak biti predat Tužilaštvu BiH, jer su u pitanju neki manji tehnički detalji. Prije svega, nama je bio cilj da se Edin Vranj brani u Bosni i Hercegovini. Nekolicina nas, pravni tim ljudi, kroz medijsku podršku i putem svih kanala smo nastojali da pokažemo i dokažemo da Tužilaštvo BiH treba da se tim poslom bavi, za to je i osnovan – rekao je Imamović.

Dodaje da će o ovom slučaju detaljnije govoriti kada Vranj dođe u BiH.

Podsjećamo, Edin Vranj je uhapšen u Srbiji 11. septembra, na graničnom prelazu Uvac. Viši sud u Beogradu ga tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Izvor

Tanya Domi, profesorica na Univerzitetu Columbia i bivša portparolka Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, sa velikom pažnjom i dalje prati politička zbivanja u našoj zemlji.

Nakon posljednje konferencije za medije Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Domi je na Twitteru postavljala pitanja koja postavlja većina onih koji sa zabrinutošću prate razvoj situacije i Dodikove secesionističke najave.

– Ovo je van kontrole. On (Dodik) je van kontrole. Gdje je visoki predstavnik? Očigledno se time krši Dejtonski sporazum i suverenitet BiH. Gdje su Amerikanci? Gdje je Evropska unija? – pitala je Domi.

Naime, pitanja koja je postavljala Domi odnose se na Dodikove izjave o “preuzimanju” kasarni u RS-u od Oružanih snaga BiH. Dodik je, upitan kako planira izbaci sa teritorije RS-a sudije, tužioce i pripadnike OSBiH koji se nalaze u kasarnama, odgovorio da se treba prisjetiti šta se dogodilo 1992. godine i kako su to uradili Slovenci.

Izvor

Na pomolu je veliki skandal u Kantonu Sarajevo. Naime, u pojedinim školama u KS korišteno je sporno dezinfekciono sredstvo “DeziClor”, a reagirala je i Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

– Školama smo uputili instrukciju da iz upotrebe povuku sredstvo za dezinfekciju “DeziClor”. Riječ je o donaciji koja je podijeljena školama prošle godine u novembru u mandatu tadašnjeg ministra Anisa Krivića.

U narednim danima imat ćemo više informacija za javnost. Bitno je da sporno dezinfekcijsko sredstvo bude povučeno iz upotrebe što je naložila sanitarna inspekcija – napisala je na svom profilu na Facebooku ministrica Naida Hota Muminović.

Pažnju roditelja ali i građana Kantona Sarajevo posebno je zapalo za oko to što je ministrica u svojoj objavi naglasila u čijem mandatu se propust desio.

S razlogom su se neki od njih i zapitali da li bi ministrica isto reagovala da se propust desio u njenom mandatu, jer ovako sve podsjeća na skupljanje jeftinih političkih poena.

Povodom ovog velikog propusta na društvenim mrežama oglasio se i Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

– Da li je i ko koga trovao u školama? Narative da mijenjamo, kao što jutros reče uvažena resorna ministrica i da šutimo ili da javno postavljamo pitanja? Odlučili smo da javno postavimo tri pitanja (za početak):

– Da li je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sporno dezinfikaciono sredstvo DeziClor “proslijedilo” kao donaciju školama?

– Da li će i ko odgovarati zbog upotrebe spornog dezinfikacionog sredstva DeziClor?

– Ako je sporno dezinfikaciono sredstvo DeziClor školama “proslijeđeno” kao donacija, zašto istu tu donaciju Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne vrati dobavljaču? – napisao je na svom profilu na Facebooku Saudin Sivro.

Izvor

U Sarajevu je danas održana svečanost kojom je zvanično otvorena ovogodišnja 17. kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“.

Program su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić i muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus.

Glavni imam je ovom prilikom istakao da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec rođenja Muhammeda a.s.

- Mi ćemo u narednih 20 dana iz ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. organizirati različite sadržaje, tribine, predavanja, promocije, izložbe, programe za mlade i druge aktivnosti - kazao je Velić.

Muftija Grabus je istakao kako ova manifestacija svjedoči ulemanskoj ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s.

- Ova manifestacija pokazuje svu raskoš ulemanske ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. u nastojanju da se odgonetnu njegove poruke i učine ih mjerodavnim u našem vremenu i našim životima - kazao je Grabus.

Miralem ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, rekao je da je manifestacija posvećena svim lijepim porukama koje se mogu crpiti iz njegovog života.

- Želimo različitim sadržajima da na najljepši način govorimo o poslaniku Muhammedu a.s. kako bi predstavili šta on predstavlja za nas i naravno da bismo preventivno djelovali na sve one neiskrene pristupe prema tumačenju života poslanika Muhammeda a.s. - rekao je.

Moto ovogodišnje manifestacije je "Dobro djelo".

- Smatrali smo da je potrebno da promovišemo dobro djelo i da nam dobročinstvo bude na prvom mjestu i da nam bude navika, što ustvari i jeste naša bosanskohercegovačka tradicija. Trudimo se da prenesemo na naše mlade, prije svega, da nam dobro djelo, odnosno dobročinstvo postane navika - rekao je Babajić.

Manifestacija "Selam, Ya Resulallah“ trajat će do 1. novembra.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Tradicionalna mevludska svečanost bit će održana 17. oktobra u Baščaršijskoj džamiji nakon jacija-namaza, a centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra nakon podne-namaza.

U okviru manifestacije je pripremljeno 27 različitih programskih sadržaja koji će se na različitim lokacijama realizirati u 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

Manifestacija će biti održana u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona.

U sklopu manifestacije je planiran ciklus od tri predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Prvo predavanje bit će održano 11. oktobra, a govorit će novi muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus. Drugo predavanje bit će održano 18. oktobra, a predavač je hafiz Mensur Malkić, dok će treće predavanje biti održano 25. oktobra. Predavač je Dževad Hodžić.

(Preporod.info)

08. oktobra 1994. godine sa položaja srpskog agresora na Jevrejskom groblju otvorena je vatra iz mitraljeza M-84 (u opkoljenom Sarajevu poznat kao “sijač smrti”) na dva tramvaja puna putnika.

Tramvaji su se u trenutku napada nalazili u centru grada Sarajeva, tačnije na Marindvoru. Dok su srpski agresori pucali po civilima, građanima Sarajeva u tramvajima, UNPROFOR-ovi vojnici su se sakrili u svoja vozila i tako sakriveni u miru posmatrali cijelokupnu situaciju. U ovom napadu srpskog agresora na civile Sarajeva poginuo je vozač tramvaja Nedžad Hadžibajrić, a 12 putnika je ranjeno. Među 12 ranjenih putnika bilo je sedmero djece. Nakon napada srpskih agresora, tog 08. oktobra 1994. godine, na tramvaje, tramvajski saobraćaj u opkoljenom Sarajevu je obustavljen.

Istog dana godinu dana kasnije, 08. oktobra 1995. godine, srpski agresor počinio je još jedan masakr nad civilima u Živinicama, nedaleko od izbjegličkog kampa, gdje su boravile žrtve genocida iz Srebrenice. U napadu srpskog agresora na civile poginulo je 9, a ranjeno više od 50 civila, od kojih su mnogi bili djeca.

U sarajevskom naselju Boljakov Potok, u općini Novi Grad, danas je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježena 29. godišnjica stradanja građana Sarajeva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije 29 godina, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, na mezarje u Boljakovo Potoku ispaljene su dvije granate sa agresorskih položaja, od kojih je jedna pala među okupljene građane. Od rasprskavajućeg dejstva ubojitog sredstva smrtno je stradalo devet, a ranjeno je 20 građana.

Ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije N.N. muške osobe.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvovao je kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić, koji je položio cvijeće na mjesto masakra.

Avdić rekao je kako "moramo stalno podsjećati na hiljadu dana opsade Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete".

"Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, sud je osudio na 33 godine. Također, na doživotni zatvor osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja", podsjetio je Avdić.

Istakao je da je, ipak, premalo osuditi samo "nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a kamoli za više od 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih".

"Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena", poručio je Avdić.

Naglasio je i da se, bez obzira na prošlost, budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni.

Na mjesto masakra, cvijeće su danas položile i porodice ubijenih, delegacije Grada Sarajevo i Općine Novi Grad, te predstavnici Unije civilnih žrtava Kantona Sarajevo, Udruženja civilnih žrtava rata Svjetlost, članovi mjesne zajednice i pojedinih političkih stranaka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da jedina vodilja daljeg političkog razvoja Bosne i Hercegovine mora biti poštivanje vrijednosti ljudskih prava, obraćajući se na generalnoj debati 76. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Bosnu i Hercegovinu potresa jedna od najvećih političkih kriza nakon završetka rata 1995. godine, izazvana intervencijom bivšeg Visokog predstavnika Valentina Inzka u Krivični zakon BiH, čime je postalo kažnjivo nijekanja ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca. Na takvu intervenciju Visokog predstavnika političari u BiH su različito reagirali, a čelnik vladajuće partije iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zaprijetio je odcjepljenjem od BiH.

Kriza u BiH se razvijala od ranije između ostalog i zbog polemike oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Susjedna Hrvatska i stranke bosanskohercegovačkih Hrvata traže promjenu Izbornog zakona do izbora 2022. kojima bi se, onemogućilo da neki Hrvati budu izabrani u vlast uz podršku brojnijih Bošnjaka.

Bošnjačke i građanske stranke pak insistiraju da je primarno potrebno primijeniti presude Evropskog suda za ljudska prava po kojima BiH diskriminira građane koji nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci jer se ne mogu kandidirati za državnog Predsjedništvo.

‘Jačanje etničkih politika u BiH’
Komšić je rekao da “jačanje etničkih politika u BiH, temeljenih na isključivosti i etno-šovinističkim tendencijama, uz porast vjerskih netrpeljivosti i urušavanje sekularizma u regionu Zapadnog Balkana izaziva veliku zabrinutost”, prenijela je novinska agencija Anadolija.

Rekao je kako se u BiH trenutno pokušava nametnuti rasna diskriminacija po osnovu etničkog porijekla nekog čovjeka, prema to predstavlja jedan od oblika rasne diskriminacije kako je to utvrđeno u tački 1. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije koju su Ujedinjeni narodi usvojili 1966. godine.

“Da je ovo još složenija priča, govori nam i taj podatak da nam se pokušava nametnuti, čak i diplomatskim aktivnostima na međunarodnoj sceni, postojanje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, kroz isticanje etničke pripadnosti dijela građana, tražeći veća prava za etničke zajednice koje susjedne zemlje podržavaju, ali uvijek na štetu temeljnih ljudskih prava. To znači kako se kolektivna prava, koja nisu dijelom međunarodnih pravnih akata, stavljaju iznad ljudskih prava pojedinaca. Dozvolite da konstatujem kako je tako nešto neprihvatljivo u ovom vremenu”, rekao je Komšić.

Pored toga, nastavio je, kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi, kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces samoopredjeljenja, sa konačnim ciljem disolucije ili raspada Bosne i Hercegovine i pripajanje dijelova njenih teritorija susjednim zemljama.

‘Obaveza UN-a je da štiti međunarodni poredak’
Komšić je rekao da Ujedinjeni narodi imaju obavezu da štite međunarodni poredak, kroz zaštitu akata međunarodnog prava, a jedan od njih je i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

“Ako sama međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini želi odustati od implementacije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, onda se sa pravom postavlja pitanje – da li je Univerzalna deklaracija uopće potrebna ako je njena implementacija selektivna? Da li je uopće potrebno općenito pričati o zaštiti ljudskih prava ukoliko na konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, gdje Ujedinjeni narodi još uvijek imaju izvršni mandat kroz Ured visokog predstavnika, ne pokažemo primjerom da smo spremni stati iza zajedničkih vrijednosti kao što je zaštita ljudskih prava i jednakost svakog građanina u odnosu na nekog drugog i različitog”, rekao je Komšić i dodao:

“Uz sve razlike političkih pogleda unutar Bosne i Hercegovine, pa i međunarodne zajednice predstavljene kroz Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini koje asistira visokom predstavniku smatram da jedina vodilja daljeg političkog razvoja moje zemlje kao zaloga očuvanja mira i njene budućnosti, mora biti poštivanje vrijednosti ljudskih prava. Svi njeni ljudi, bez obzira na njihov identitet, etnicitet, vjerska opredjeljenja ili odsustvo istih, moraju imati ista prava. U suprotnom ćemo završiti s ‘orvelovskim društvom’ u kojem se prihvaća da su neki, ipak, važniji od drugih, a to uvijek dovodi u opasnost stabilnost jednog društva i podriva mir i sigurnost. Sa ovog mjesta pozivam institucije Ujedinjenih nacija da istraju na vrijednostima zaštite ljudskih prava u svakom segmentu svojih aktivnosti”.

Izvor