U Organizaciji planinarskog kluba ”Goražde - Maglić” jučer je počeo tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak - put života”. Dvodnevna manifestacija i ove godine dio je programa obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. 

Na ovaj način, goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na najteže ratne dane, herojstva, patnje i stradanja u opkoljenom Goraždu i sačuvati od zaborava sve ono što je Grebak značio u tom periodu.

Zbog epidemijske situacije i mjera koje su na snazi, stazama Grepka, Kacelja, Borovca i Kleka, danas će proći isključivo učesnici iz BPK-a. Među njima je i Admir Hadžić koji na Grebak prvi put išao u najtežim ratnim vremenima, na koja su, kaže, sjećanja živa i danas.

- Imao sam samo 14 godina kada sam išao na Grebak i donio isto toliko kilograma brašna. U mjestu Zorovići tada sam imao “fatamorganu” i govorio “babo, kako bi bilo dobro da mama ovdje ima prodavnicu”. Kada sam došao kući spavao sam 48 sati i tada sam rekao da više nikada neću ići na Grebak, međutim kada sam se odmorio i najeo, počeo sam nagovarati oca da opet idemo i išao sam ukupno pet puta. Bilo je dana kada nismo imali kapi hrane a kod kuće sam imao sestru od dvije godine. Jednom prilikom sam zaspao stojeći na minus 13 stepeni kada je kolona stala u potoku, ali srećom neko je povikao “što smo ovo stali” i probudio me. Pamtim bezbroj žrtava, zasjeda, mrtvih tijela, a po danu sam prošao zadnji put i poslije toga je on presječen - prisjeća se Hadžić.

Napominje da upravo s ciljem čuvanja od zaborava tog perioda, već godinama učestvuje u ljetnim i zimskim pohodima koje organizuju goraždanski planinari.

- Iako imam problema s nogama, otišla hrskavica, pukao meniscus, reuma koljena i danas učestvujem u pohodu, da zadržim sjećanja, da mladi osjete bar na ovaj način i naše priče, šta se tu dešavalo. Jednostavno, ovaj memorijalni pohod je jači od mene i dok budem mogao hodati učestvovat ću - kaže Hadžić koji je jutros s ostalim učesnicima pohoda odao počast poginulim braniocima Goražda.

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde - Maglić” Zajko Šovšić ohrabrujućom smatra činjenicu da je svake godine sve veći broj učesnika pohoda

- Nikada nije vladalo veće interesovanje i da nije bilo koronavirusa sigurno bi bilo oko 200 učesnika iz raznih krajeva BiH i susjednih zemalja jer očigledno je da se ljudi u ovim izazovnim vremenima sve više vraćaju prirodi. Nažalost epidemiološke mjere to nisu dozvolile tako da danas učestvuju 33 učesnika iz BPK-a, među kojima su i djeca. Bitno je da ne prekidamo tradiciju održavanja pohoda i da se ne zaboravi Grebak i sve ono što je on značio stanovnicima opkoljenog Goražda koji su danima u to vrijeme pješačili kako bi donijeli hranu. Ovim putem prošlo je na hiljade ljudi, a mnogi su nažalost tu izgubili svoje živote - kazao je Šovšić, prenosi Fena.

Tokom dvodnevne manifestacije, uz evociranje uspomene na put života ali i put smrti, učesnici pohoda odat će počast na mjestima stradanja koja su obilježena spomen pločama.

(Preporod.info)