Ambasador BiH u Teheranu, Samir Veladžić, u dopisu je izrazio saučešće povodom preseljenja na bolji svijet iranskog inžinjera Akbara Turkana, koji je imao velike zasluge u odnosima na relaciji Irana i BiH. 

Veladžić je u dopisu upućenom Udruženju iransko-bosanskohercegovačkog prijateljstva sa sjedištem u Teheranu napisao da je vijest o smrti inžinjera Turkana teška za povjerovati te da je on bio vjerni prijatelj i pomagač građana u BiH.

On je također izrazio saučešće Udruženju i članovima porodice preminulog.

Turkan je bio osnivač i predsjednik Upravnog odbora Udruženja iransko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i u svojoj posljednjoj posjeti BiH 2015. godine, kao specijalni izaslanik predsjednika Islamske Republike Iran, prenio je poruku dr. Hassana Rouhanija na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Odvojeno, povodom njegove smrti poruku je uputio i iranski ambasador u Sarajevu, Reza Ghelichkhan.

„Smrt gosp. Akbara Turkana, jedne od iskusnih i marljivih ličnosti u zemlji tokom posljednja četiri desetljeća, koja je obnašala različite funkcije i time mnogo uradila za zemlju, izazvala je veliku tugu i žalost. Ambasada Islamske Republike Iran izražava sućut i podsjeća da je gosp. Turkan uvijek podržavao razvoj odnosa Irana i Bosne i Hercegovine, a njegov doprinos, kako za vrijeme mandata na čelu Ministarstva odbrane istovremeno s periodom rata u Bosni i Hercegovini, tako i za vrijeme obnašanja funkcije ministra cesta, u okviru humanitarne pomoći Islamske Republike Iran Bosni i Hercegovini, je nezaboravan“ – navodi se u poruci.