U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas se privodi kraju iskopavanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 19 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine, javlja Anadolu Agency (AA). 

"U Potočarima je u toku iskop mezara, ima tu još određenih popratnih radnji i ne očekujemo da ćemo ih danas završiti", pojasnio je Kenan Karavdić, direktor JKP "Gradska groblja" Visoko.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine će 9. jula krenuti iz Visokog prema Potočarima.

"Već 26 put Visočani odaju posljednju poštu nastradalim Srebreničanima. U petak u 10 sati iz Visokog će krenuti kolona vozila sa tabutima. Zaustavit će se u Ilijašu, u Vogošći, a nastojat ćemo da u 12 sati budemo ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu", kazao je Karavdić.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika, te jedna žena.