Danas je Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru, dan kada se obavlja ukop prijedorskih žrtava, dan žalosti. Prijedorsko pamćenje nije poziv na mržnju i osvetu, već poziv da se osvijesti, podsjeti, da se suprostavi zaboravu. Da se katarzom prihvati ono što je istina, izjavio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Jer bez istine, pravde i kulture sjećanja nema prijedorske zajedničke budućnosti. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru", istakao je Ramić.

Prema njegovim riječima, ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli "jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH".

"Projekat 'Velika Srbija', koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države dijeliti. Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva, ne samo sjećanje na genocid već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, histrijskom 'NE' koje sve više tamni u svijetu punog zla", naveo je Emir Ramić.