U Sarajevu je danas održana svečanost kojom je zvanično otvorena ovogodišnja 17. kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“.

Program su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić i muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus.

Glavni imam je ovom prilikom istakao da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec rođenja Muhammeda a.s.

- Mi ćemo u narednih 20 dana iz ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. organizirati različite sadržaje, tribine, predavanja, promocije, izložbe, programe za mlade i druge aktivnosti - kazao je Velić.

Muftija Grabus je istakao kako ova manifestacija svjedoči ulemanskoj ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s.

- Ova manifestacija pokazuje svu raskoš ulemanske ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s. u nastojanju da se odgonetnu njegove poruke i učine ih mjerodavnim u našem vremenu i našim životima - kazao je Grabus.

Miralem ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, rekao je da je manifestacija posvećena svim lijepim porukama koje se mogu crpiti iz njegovog života.

- Želimo različitim sadržajima da na najljepši način govorimo o poslaniku Muhammedu a.s. kako bi predstavili šta on predstavlja za nas i naravno da bismo preventivno djelovali na sve one neiskrene pristupe prema tumačenju života poslanika Muhammeda a.s. - rekao je.

Moto ovogodišnje manifestacije je "Dobro djelo".

- Smatrali smo da je potrebno da promovišemo dobro djelo i da nam dobročinstvo bude na prvom mjestu i da nam bude navika, što ustvari i jeste naša bosanskohercegovačka tradicija. Trudimo se da prenesemo na naše mlade, prije svega, da nam dobro djelo, odnosno dobročinstvo postane navika - rekao je Babajić.

Manifestacija "Selam, Ya Resulallah“ trajat će do 1. novembra.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Tradicionalna mevludska svečanost bit će održana 17. oktobra u Baščaršijskoj džamiji nakon jacija-namaza, a centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra nakon podne-namaza.

U okviru manifestacije je pripremljeno 27 različitih programskih sadržaja koji će se na različitim lokacijama realizirati u 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

Manifestacija će biti održana u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona.

U sklopu manifestacije je planiran ciklus od tri predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Prvo predavanje bit će održano 11. oktobra, a govorit će novi muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus. Drugo predavanje bit će održano 18. oktobra, a predavač je hafiz Mensur Malkić, dok će treće predavanje biti održano 25. oktobra. Predavač je Dževad Hodžić.

(Preporod.info)