Skupština Kosova je u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova, koja je bila kandidatkinja izborne liste Pokreta Samoopredjeljenje. 

Osmani je u nastavku vanredne sjednice izabrana u trećem krugu glasanja sa 71 glasom za, od 82 poslanika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića, dok njen formalni protivkandidat Nasuf Bejta, koga je predložila inicijativa Vjose Osmani, nije dobio nijedan glas.

U prvom krugu glasanja učestvovao je 81 poslanik u glasanju, od kojih je 69 glasalo za Osmani, dok je 12 listića bilo nevažeće. Bejta nije dobio nijedan glas.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 poslanika, od kojih je 67 bilo za Osmani, a 11 je bilo nevažećih. Nasuf Bejta je dobio četiri glasa.

U glasanju su ovaj put učestvovali i goranski poslanik Adem Hodža, romski poslanik Fadil Gashi i jedna poslanica PDK-a Adelina Grainca, koja je prešla u Samoopredjeljenje.

Njihovi glasovi bili su presudni za obezbjedjivanje neophodnog kvoruma od najmanje 80 poslanika da bi se stiglo do trećeg kruga glasanja u kome je bila dovoljna prosta većina ili 61 glas.

(TRT)