Izložba fotografija "Sloboda" (Liberty) američkog fotografa Rona Haviva otvorena je večeras u Beogradu u okviru obeležavanja 30. godišnjice početka rata i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). 

Najveći broj fotografija prikazuje zarobljenike i zarobljenice u logorima "Trnopolje" kod Prijedora i "Manjača" kod Banjaluke koji su bili pod upravom Vojske Republike Srpske i logora "Heliodrom" kod Mostara pod upravom Hrvatskog vijeća odbrane.

Na Havivovim fotografijama prikazane su i scene razmena i oslobađanja zatvorenika i njihovi ponovni susreti s porodicama.

Izložena je i sada već čuvena fotografija na kojoj Hajruš Ziberi iz Bijeljine, jedan od prvih zarobljenika u ratu u BiH, podignutih ruku moli za život pripadnike paravojne formacije koju je predvodio ratni kriminalac Željko Ražnatović Arkan.

U brošuri koja prati izložbu nalaze se i delovi presuda Momčilu Krajišniku, Enveru Hadžihasanoviću i Jadranku Prliću u kojima su opisani uslovi u kojima su živeli zarobljenici u logorima i primeri torture koju su doživljavali.