Zaključak Ujedinjenih nacija da je američki atentat na iranskog antiterorističkog generala Kasima Sulejmanija bio nezakonit izazvao je gnjev Vašingtona. 

Glasnogovornica američkog Stejt Departmenta, Morgan Ortagus, nazvala je izvještaj u kome je vrhovna UN-ov istražiteljica vansudskih ubistava zaključila da je atentat bio ilegalan, tendencioznim i napornim.

„Potrebna je specijalna vrste intelektualne neiskrenosti da se izda izvještaj u kome se Sjedinjene Američke Države osuđuju zbog djelovanja iz samoodbrane“ – rekla je Ortagus ponavljajući otrcane američke tvrdnje da je atentat na iranskog generala izvršen iz „samoodbrane“.

General Kasim Sulejmani, koji je uživao duboko poštovanje u muslimanskim zemljama zbog svoje uloge u borbi protiv terorizma i neprijateljskih zavjera, ubijen je američkim dronom 3. januara na aerodromu u Bagdadu.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je atentat.

Agnes Callamard, UN-ova specijalna izvjestiteljica za izvansudska i arbitrarna pogubljenja zaključila je u izvještaju u utorak da je atentat bio kršenje međunarodnog prava.

Callamard je u svom izvještaju istakla da je atentat na iranskog generala prvi poznati slučaj u kome se jedna država pozvala na samoodbranu kao opravdanje za napad na javnu ličnost na teritoriji treće zemlje.