Izraelske snage uhapsile su još šest Palestinaca, dok se nastavljaju sukobi u okupiranom Istočnom Jerusalemu – Kudsu zbog ograničenja koja je Tel Aviv nametnuo muslimanskim vjernicima u pristupu svetoj džamiji Al-Aksa tokom mjeseca posta. 

Manji sukobi izbili su sinoć nakon što su Palestinci uklonili barikade postavljene oko jedne od kapija kompleksa džamije, nakon čega su četiri Palestinca uhapšena, izvještava novinska agencija Ma'an.

Demonstranti su mahali palestinskim zastavama i skandirali parole poput "duhom i krvlju ćemo otkupiti Palestinu" i "hiljade šehida su na putu ka Al-Aksi."

Još dvoje Palestinaca odvedeno je u izraelski pritvor tokom sukoba u kvartu Al-Tur u Kudsu, dodaje se u izvještaju.

U dijelu Isavija također su se dogodili sukobi, dok su demonstranti bacali molotovljeve koktele na izraelske vojnike.

Osim toga, u ponedjeljak navečer su izraelski izvori rekli su da je iz pojasa Gaze prema naselju na okupiranim teritorijama ispaljena minobacačka granata, bez oglašavanja sirena.

Uslijedilo je ispaljivanje više od 40 raketa iz Gaze prema okupiranim teritorijama.

Dvije palestinske frakcije otpora preuzele su odgovornost za raketnu vatru.

U međuvremenu, izraelski tenkovi i ratni avioni gađali su Gazu, dok je režimska vojska pojačala svoje prisustvo duž granične ograde i zatvorila ribolovnu zonu opkoljene enklave.

Pokret otpora Hamas kazao je da će Izrael će snositi posljedice zbog zatvaranja ribolovne zone Gaze.

"Nećemo prihvatiti restriktivne mjere i pritisak na palestinski narod, a Izrael će snositi posljedice svog agresivnog ponašanja“ – poručila je grupa.

U međuvremenu, glasnogovornik Hamasa - Favzi Barhoum rekao je da su izraelsko bombardovanje Gaze, kao i sukobi u Kudsu, "dio njegove sveobuhvatne agresivne politike protiv našeg naroda", dodajući: "Ono što palestinski otpor radi kao odgovor na ovu agresiju je u okviru izvršavanja nacionalne dužnosti da štiti i brani interese svog naroda. "

Također u ponedjeljak, Izrael je odobrio oštriji vojni odgovor ako se i dalje nastavi raketiranje iz Pojasa Gaze.

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i ministru vojnih poslova Benniju Gantzu takođe je dozvoljeno da nalože udare na Gazu u slučaju eskalacije napetosti.