Iranski ambasador u Vijeću sigurnosti UN-a osudio je pasivnost tog tijela u zaštiti civila tokom oružanih konflikata i ukazao na šutnju na izraelske zločine, šest godina saudijske invazije na Jemen i jednstrane sankcije Siriji. 

Madžid Tahte Ravači u svom izlaganju podsjetio je na konvencije i međunarodna pravila, posebno vezana za civile u oružanim sukobima i napade na njih, te je govorio o decenijama dugoj i sistematskoj praksi cionističkog režima Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama koja uključuje različite zločine i brutalnosti, etničko čišćenje, uništenje kuća, zapljenu zemljišta i imovine Palestinaca, blokadu Pjasa Gaze, ubijanja civila.

Također je podsjetio i na zločine Saudijske Arabije tokom agresije na Jemen, gdje su ubijene hiljade civila, i uništene džamije, škole, bolnice, tržnice itd.

Kao još jedan primjer kršenja konvencija naveo je nehumane sankcije Siriji, kojima se sprečava uvoz humanitarnih dobara, hrane i lijekova, što ozbiljno narušava zdravlje i živote ljudi.

On je osudio šutnju i pasivnost Vijeća sigurnosti UN-a prema svim tim zločinima i pozvao ga da sigura zaštitu civila i civilnih objekata, te da odgovorne dovede pred lice pravde.