Međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) navela je da izraelske vlasti provode apartheid nad Palestincima, javlja Anadolu Agency (AA).

U novom izvještaju koji se sastoji od 213 stranica, pod nazivom "Prekoračen prag: Izraelske vlasti i aparthejd i zločini progona", HRW je objavio da izraelske vlasti provode režim apartheida zasnovan na rasnoj segregaciji protiv Palestinaca.

Navedeno je i da je Izrael dao povlastice Jevrejima u većini okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Zapadnu obalu, Istočni Al-Quds (Istočni Jerusalem) i Pojas Gaze.

U izvještaju je objavljeno da je vlada iz Tel Aviva 54 godine omogućavala transfer jevrejskih doseljenika na okupirano palestinsko područje.

HRW navodi da postoji sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima.

Zaključili su da Izrael sistematski tlači Palestince i pribjegava nehumanim praksama.

U izvještaju su naveli da bi Izrael trebao okončati svoj režim apartheida i diskriminatornu politiku prema Palestincima i poštivati ​​prava Palestinaca, uključujući okupirane palestinske teritorije, ukinuti zabranu ulaska i izlaska palestinskog naroda u Gazu i Zapadnu obalu.

Pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena, američki Kongres i zemlje Evropske unije (EU) da reaguju na apartheid.

Ujedinjenim nacijama (UN) je preporučeno da formiraju međunarodnu komisiju za istraživanje pritisaka i diskriminacije i da uvedu sankcije, uključujući i mjere za zamrzavanje njihove imovine i izricanje zabrane putovanja izraelskim zvaničnicima umiješanim u ove zločine.